18 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕВе одржуваат здрави и помагаат да изгубите тежина: 10-те најхранливи намирници на...

Ве одржуваат здрави и помагаат да изгубите тежина: 10-те најхранливи намирници на планетата

Можеме да јадеме ограничена количина на храна во еден ден, и добро е да јадеме хранливи состојки преку храната, благодарение на кои нашето тело функционира подобро и поздраво. За да успееме во ова, едноставно треба да јадеме храна која е многу хранлива.

Подолу е список на десетте најхранливи намирници на планетата, кои доколку ги вклучите во вашата исхрана, ќе ја олеснат оваа важна задача.

1. Лосос

Не сите риби се создадени еднакви. Лососот (и други видови масна риба) содржи најголемо количество омега-3 масни киселини. Омега-3 масните киселини се исклучително важни за оптималната функција на нашето тело. Тие се поврзани со општата благосостојба и помал ризик од многу сериозни болести.

Лососот содржи и голема количина на други хранливи материи. Постојат високо квалитетни протеини од животинско потекло, витамини и минерали, вклучувајќи големи количини на магнезиум, калиум, селен и витамини од групата Б.

Затоа е добра идеја да јадете мрсна риба барем еднаш или двапати неделно. Истражувањата покажаа дека луѓето кои редовно јадат ваква риба имаат помал ризик од срцеви заболувања, деменција и други вообичаени болести. Покрај тоа, лососот е вкусен и прилично лесен за подготовка.

2. Кељ

Кељот е крал на зеленчукот со лисја. Содржи витамини, минерали, влакна, антиоксиданти и разни биоактивни соединенија. Според Healthline, може да биде поздрав и од спанаќот. Иако и двата се многу хранливи, кељот содржи помалку оксалат, супстанца што може да поврзе минерали како калциум во цревата, спречувајќи ја нивната апсорпција.

Кељот и другите зеленила исто така содржат многу биоактивни соединенија за кои студиите покажаа дека играат голема улога во борбата против ракот.

3. Лук

Лукот не само што може да ги направи вкусните јадења уште повкусни, туку е и многу хранлив. Богат е со витамини Ц, Б1 и Б6, калциум, манган и селен. Исто така, лукот е богат со корисни сулфурни соединенија како што е алицинот.

Многу студии покажаа дека алицинот и лукот можат да го намалат крвниот притисок, како и тоталниот и „лошиот“ ЛДЛ холестерол. Покрај тоа, тие го зголемуваат „добриот“ ХДЛ холестерол и потенцијално го намалуваат ризикот од срцеви заболувања.

Студиите исто така покажаа дека луѓето кои јадат многу лук имаат многу помал ризик од неколку вообичаени карциноми, особено рак на дебело црево и стомак.

4. Школки

Многу морски животни се богати со хранливи материи, но школките се веројатно најхранливите од сите. Иако се најхранливи, повеќето луѓе ретко ги консумираат. Тие се богати со витамин Б12 и цинк. Исто така, содржат витамин Ц, калиум, селен и железо. Значи, ако имате можност, размислете да додадете школки во вашата исхрана.

5. Компири

Компирите содржат по малку од скоро сите хранливи материи што ни се потребни. Еден компир е богат со калиум, магнезиум, железо, бакар и манган. Содржи витамин Ц и повеќето витамини од групата Б.

Тој е исто така една од најпознатите пополнувачки намирници. Ако оставите компирот да се олади по готвењето, тоа создава отпорен скроб, супстанца слична на влакна со многу моќни здравствени придобивки.

6. Црн дроб

Луѓето јадат животни со милиони години. Сепак, современата диета дава предност на мускулното месо пред месните органи, а во споредба со органите, мускулното месо е нутритивно слабо.

Од сите органи, црниот дроб е најхранлив. Богат е со разни витамини, бакар, железо, фосфор, цинк и селен. Јадењето црн дроб еднаш неделно е добар начин да се обезбеди оптимална количина на овие хранливи материи.

7. Сардини

Сардините се мали риби што може да се јадат цели. Ако го земеме предвид фактот дека органите обично се најхранливите делови на животното, не е изненадувачки што целите сардини се многу хранливи.

Тие ги содржат скоро сите хранливи материи што му се потребни на нашето тело и се скоро нутриционистички совршени. Меѓу другото, тие содржат многу омега-3 масни киселини здрави за срцето.

8. Боровинки

Кога станува збор за хранливата вредност на овошјето, боровинките се први во нивната лига. Иако не се толку богати со витамини и минерали како зеленчукот, тие се полни со антиоксиданти. Некои од нив можат да имаат заштитни ефекти врз нашиот мозок.

Неколку студии ги испитале здравствените ефекти на боровинките врз луѓето. Едно истражување открило дека боровинките ја подобруваат меморијата кај постарите возрасни лица, а друго е дека дебелите мажи и жени со метаболички синдром имаат низок крвен притисок и намалени маркери на оксидиран ЛДЛ холестерол кога додаваат боровинки во исхраната.

Неколку студии исто така сугерираат дека тие можат да помогнат во борбата против ракот.

9. Жолчка од јајце

Поради количината на холестерол, жолчките неправедно се занемаруваат. Сепак, студиите исто така покажаа дека не е холестерол за кој треба особено да се грижите.

Јадењето умерени количини на холестерол не го зголемува лошиот холестерол во крвта.

Затоа, не бегајте од жолчките, една од најхранливите намирници на планетата. Целите јајца се толку хранливи што понекогаш се нарекуваат природен мултивитамин. Жолчките од јајце се полни со витамини, минерали и разни моќни хранливи материи.

Меѓу другото, јајцата содржат високо квалитетни протеини и здрави масти, а неколку студии сугерираат дека можат да помогнат и во слабеењето.

Покрај тоа, јајцата се евтини и доста едноставни за припрема.

10. Темно чоколадо (какао)

Темното чоколадо со висока содржина на какао е една од најхранливите намирници што можете да ги јадете. Содржи влакна, железо, магнезиум, бакар и манган. Но, најголемата придобивка е неверојатната низа антиоксиданси.

Повеќе истражувања врз луѓе покажаа дека црното чоколадо има моќни здравствени придобивки, вклучително подобрен проток на крв, намален крвен притисок, намален ЛДЛ и подобрена функција на мозокот.

Исто така може да го намали ризикот од срцеви заболувања.

Иако чоколадото со 70 проценти какао е веќе добро, најдоброто е она што содржи 85 проценти и повеќе какао. Една коцка на ден е одличен начин да ја надополните вашата исхрана со дополнителни антиоксиданти.

Снабдувајте се со хранливи материи

Како заклучок, најлесниот начин да консумирате многу хранливи материи без многу калории е да земате додатоци во исхраната. Сепак, овие додатоци не можат да ја заменат здравата исхрана, па затоа подобриот начин е да се снабдувате со храна богата со хранливи состојки и да ја базирате вашата исхрана врз нив.

Ако уште денес започнете да додавате храна од списоков во вашата исхрана, многу брзо ќе ги почувствувате придобивките.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП