22 април, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕВнимавајте што јадете, срцето ќе ви биде благодарно

Внимавајте што јадете, срцето ќе ви биде благодарно

Само малото намалување на внесот на заситени масти го намалува ризикот од срцеви заболувања, гласи заклучокот од истражувањето спроведено на Харвард.

Намалувањето на внесот на заситени масти за само еден процент може драстично да го намали ризикот од срцеви болести и до осум проценти.

Најголеми извори на заситени масти се намирниците како што се месните преработки, чоколадите, тврдите сирења…

Во истражувањето е утврдено дека зголемувањето на внесот на масти од пет проценти е поврзано со зголемениот ризик од срцеви болести за 25 проценти, во периодот од наредните 24 до 28 години.

Заситените масти во исхраната треба да ги замените со здрави, незаситени масти, здрави јаглени хидрати од намирниците кои содржат интегрални житарки или билните протеини.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП