Во борбата против ракот следат осум типови на храна кои можат да ни помогнат да го минимизираме ризикот од појава на канцер и да ни помогнат во превенирање и на другите болести.
Домат
Лук
Лукот се бори против бактериите вклучуваќи ја и H.pylori која предизвикува улкус (чир) на желудникот, го намалува ризикот од појава на карцином на дебелото црево и помага во пoдобрувањето на крвта.
Брокола
Броколата со џвакање испушта фитохемикалии наречени глукосинолати кои продуцираат протективни ензими. Овие можат да детоксифицираат токсични супстанци и се добри во борба против типовите на рак во устата, хранопроводот и желудникот.
Јагоди
Јагодите се богати со антиоксиданси кои се добро оружје против болести на срцето и ракот. Особено имаат корисно дејство против ракот на дебелото црево.
Моркови
Морковите содржат бета-каротен кој ја штитат клеточната мембрана од токсини и од размножување на клетките на ракот. Исто така содржат и фитохемикалии кои ја штитат устата, хранопроводот, желудникот и цервиксот на матката уништувајќи го HPV. Готвените моркови имаат повисоко ниво на антиоксиданси за разлика од свежите.
Спанаќ
Спанаќот содржи лутеин кој е добар за видот. Не обезбедува и со фолати и целулозни влакна кои се антиканцер агенси. Го редуцира ризикот од појава на канцер во устата, хранопроводот, желудникот, јајниците, белите дробови и дебелото црево.
Мешункасти овошја
Покрај тоа што не снабдуваат со целулозни влакна, богати се и со антиканцер супстанци како што се лигнините (антиоксиданси) и сапонините кои превенираат клетките на ракот да не се множат. Исто така помагаат и во намалување на ризикот од појава на тип 2 дијабетес.
Темно чоколадо
Темното чоколадо стана многу популарно поради содржината на полифеноли кои го намалуваат крвниот притисок и се сметаат за кардиопротективни. Темното чоколадо содржи и флаваноиди кои имаат антиканцерогено влијание.
Природата е богата со прекрасна храна која ни помага да се справиме со болестите, проблемот е што многу од нас ги земаат овие продукти во мали количини. Се што ни треба е да научиме да ја сакаме храната и да уживаме во јадењето на овој тип на храна.