Глутен е протеин кој се наоѓа во пченица, рж и јачмен, а со него се поврзува појавата на повеќе од 50 заболувања. Се проценува дека 99 отсто од луѓето кои имаат нетолеранција на глутен, болеста не е дијагностицирана.
Симптоми кои укажуваат на нетолеранција на глутен:
– Проблеми со дигестивниот систем, како што е подуеност, гасови, дијареа или запек. Запек, како последица од конзумирање на глутен најчесто се јавува кај децата.
– ,,Keratosis pilaris”- таканаречена пилешка кожа на задната страна од раката. Тое е резултата на недостаток на масни киселини и витамин А, односно лоша апсорпција во цревата која го предизвикува глутенот.
– Чуство на замор откако се конзумира глутенот.
– Појава на автоимуни заболувања како што се ревматски артритис, лупус, склеродерма, мултиплекс склероза…
– Чувство на нерамнотежа, вртоглавицаи други слични невролошки симптоми.
– Хормонално нарушување како што е интензивен ПМС, синдром на полицистични јајници и необјаснив стерилитет.
– Редовна главоболка и мигрена
– Хроничен замор и фибромиалгија- особено ако лекарите не можат да ја откријат причината
– Оток и болки во прстите, колковите или колената
– Промени во однесувањето како што е депресија, анксиозност, чести и драстични промени на расположението и дефицит на вниманието.