19 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕХранливи вредности на морските алги

Хранливи вредности на морските алги

Доколку сте љубители на кујната од Далечниот Исток, веројатно сте имале можност да пробате јадења во чиј состав влегуваат морските алги како што се вакаме, нори, араме, комбу алгите и други.

Треба да се практикува алгите често да бидат дел од исхраната бидејќи се богати со влакна, протеини, витамини и минерали, а содржат и мала количина масти, па со самото тоа и малку калории.

Алгите се препорачуваат како составен дел од режимот на исхрана кај лицата со зголемена телесна тежина.

Експертите сметаат и дека алгите го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања и дека го зајакнуваат имунитетот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП