вторник, 12 декември 2023
ПочетнаКОМПАНИИКафето најпродавано по нафтата

Кафето најпродавано по нафтата

kafe

Кафето е еден од најпродаваните производи на светските берзи и со тоа го завзема второто место, веднаш зад нафтата.

Според последните информации пазарот на кафе има стапка на раст од 20 проценти секоја година. На годишно ниво се произведуваат повеќе од седум милиони тони сирово кафе или околу 130 милиони вреќи.

Само во петте најголеми држави потрошувачи (Франција, Германија, Јапонија, Италија и САД) на секоја година се увезуваат околу 37 милиони вреќи. Во комплетната индустрија на кафето се проценува дека работат околу пет милиони работници ширум светот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП