Овие намирници содржат т.н „негативни“ калории, односно за телото да ги апсорбира и свари сите потребни состојки кои се наоѓаат во нив, троши многу повеќе енергија, а со самото тоа и повеќе калории, отколку што тие содржат во нив.
Целер – Свеж или во супи и чорби. Никако прелиен со калорични сосови за салати.
Краставица – Исецкана во салата или како додаток на јадењата од зеленчук и месо.
Праски – Земете ги со вас како ужинка за на работа или консумирате ги по пат. Не заборавајте салфети.
Морков – Исецкан, свеж, или обарен.
Зелка – Ви предложуваме да ја консумирате секој ден – како салата или чорба.
Домат – Одлична намирница, идеален додаток во здравиот сендвич или како салата.
Капини, Боровинки, Малини, Јагоди – Идеални намирници во свежа состојба. Можете да ги комбинирате и со житарки или да направите сок од нив.
Лубеница, Диња – Одлични намирници за појадок, ужинка или милкшејк.
Мандарини/Портокали – Сјаен додаток во вашето мени, консумирајте ги секојдневно.
Грејпфрут – Оваа намирница е паметен избор, таа ќе ви помогне да се ослободите од наталожените масти во телото.