Ако некогаш сте сакале да јадете поголеми порции храна без страв од зголемување на телесната тежина, концептот на волуметриска диета може да ве возбуди. Таа се базира на консумирање големи количини нискокалорична, хранлива храна што обезбедува ситост без прејадување. Клучот е да изберете храна што е богата со вода и влакна, а нискокалорична.
„Храната со голем волумен и ниска густина на енергија е одличен избор за слабеење бидејќи јадеме со очи, а големите порции го зголемуваат чувството на задоволство“, објаснува нутриционистката Александра Харди за порталот „Eating Well“.
Подолу, ви донесуваме намирници што можете да ги јадете во големи количини и во исто време успешно да ослабете.
Краставици
Краставиците имаат само 15 калории по чаша и се идеални како ужина поради нивната висока содржина на вода. Нутриционистката Менди Енрајт се согласува, велејќи: „Исечете ги на стапчиња, посипете ги со зачини и послужете ги со хумус или грчки јогурт. Можете да ги користите и наместо леб за брускети“.
Јагоди
Јагодите се одличен избор ако копнеете по нешто благо, но сакате да останете во рамките на вашиот калориски лимит. Тие имаат само 49 калории по чаша, а се богати со растителни влакна, вода и витамин Ц, и можат да помогнат со воспалението и нивото на холестерол.
„Пробајте ги исечени во салати, со овесна каша или замрзнати со малку цимет и шеќер“, препорачува Харди.
Печурки
Без разлика дали се сурови или варени, печурките се нискокалорични (околу 15 калории по чаша) и богати со витамини од групата Б и соединенија кои можат да го намалат воспалението, пишува „Eating Wel“l.
„Можете да користите печурки наместо колачи, а сурови печурки како додаток на хумус или намаз од грав“, советува Енрајт.
Грејпфрут
Додека диетите со грејпфрут од минатото беа претерано, ова овошје сè уште има свое место во балансирана исхрана. Има 69 калории по чаша и е 92 проценти вода и 2,5 грама растителни влакна.
Енрајт препорачува: „Измешајте половина грејпфрут со варено јајце или урда и наросете со семе од чиа за заситувачки појадок“.
Листест зеленчук
Листест зеленчук како кељ, спанаќ и рукола се многу нискокалорични и се исклучително богати со витамини А, Ц, К, фолна киселина и железо. На пример, една чаша кељ има само седум калории. Нутриционистот истакнува дека можете да консумирате лиснат зеленчук „сурови, во форма на чипс или лесно пржени со ручек“.
Брокула
Брокулата е омилен зеленчук за многумина, има само 31 калорија по чаша и е богата со растителни влакна и супстанции кои можат да помогнат во борбата против воспалението и некои видови рак.
„Можете да ја сварите, печете, пржите на воздух или да ја исечкате во форма на „ориз“ и да ја додадете во разни јадења“, заклучува Харди за „Eating Well“.