Одредени намирници можат истовремено да помогнат во намалувањето на холестеролот и да го поттикнат губењето на тежината, што е идеална комбинација за здравјето на срцето и целокупното здравје.
Според диететичарот Јохана Ангман и кардиологот д-р Кристофер Ван Нгуен и др. Бхаскар Семити, исхрана богата со здрави масти, растителни влакна и омега-3 масни киселини може значително да ги подобри нивоата на добар холестерол (HDL), да го намали лошиот холестерол (LDL) и да помогне во контролата на телесната тежина. Тие идентификуваа неколку видови храна што придонесуваат за овие цели.
1. Авокадо
Авокадото е богато со растителни влакна и здрави масти кои создаваат чувство на ситост и ја намалуваат потребата од непотребни грицки. Освен што содржи мононезаситени масти кои помагаат во намалувањето на LDL холестеролот, содржи и калиум, кој е важен за здравјето на срцето.
„Авокадото помага во намалувањето на лошиот холестерол и зголемувањето на добриот холестерол, а воедно ве држи сити подолго време“, вели Ангман за „SheFinds“. Д-р Семита додава: „Поради комбинацијата од здрави масти и влакна, одлично е за кардиоваскуларното здравје.“
2. Масна риба
Лососот, скушата и сардините се богати со омега-3 масни киселини, кои ги намалуваат триглицеридите и воспалението во телото и го штитат здравјето на крвните садови.
„Омега-3 масните киселини во лососот помагаат во намалувањето на воспалението и ризикот од насобирање на плаки во артериите“, објаснува д-р Ван Нгуен. Ангман додава дека омега-3 мастите исто така го подобруваат метаболизмот и го поттикнуваат губењето на тежината.
3. Јаткасти плодови
Бадемите, оревите и ф’стаците содржат здрави масти кои го намалуваат LDL и го зголемуваат HDL холестеролот, а воедно даваат чувство на ситост.
„Јатките се одличен извор на влакна, протеини и здрави масти. Тие помагаат во намалувањето на холестеролот и спречуваат прејадување“, вели Ангман. Д-р Ван Нгуен истакнува дека масните киселини ALA во оревите дополнително го намалуваат воспалението и го поддржуваат здравјето на артериите.
4. Семе од чиа
Семето од чиа е богато со растворливи влакна, кои го забавуваат варењето на храната и го продолжуваат чувството на ситост. Тие исто така помагаат во стабилизирање на шеќерот во крвта и намалување на холестеролот.
„Овие мали семки содржат омега-3 масни киселини, влакна и протеини, и тие значително придонесуваат за контрола на апетитот и здравјето на срцето“, истакнува Ангман.
5. Ленено семе
„Меленото ленено семе е одличен извор на омега-3 масни киселини и влакна. Тие помагаат во намалувањето на холестеролот и го регулираат апетитот“, тврди Ангман. Лесно се вклучуваат во вашата исхрана – можат да се додаваат во смути, јогурт, овесна каша или да се користат како состојка во преливи.