Срцевите заболувања и високите нивоа на холестерол се главни причини за здравствени компликации и често се јавуваат без јасни симптоми сè додека не се појави сериозен проблем; затоа се нарекуваат „тивки убијци“.
За среќа, научниците со години истражуваат како одредена храна може да игра клучна улога во спречувањето на овие состојби. Една слатка и лесно достапна храна се издвојува по своите моќни антиоксидантни и антиинфламаторни својства.
Истражувањата покажуваат дека дневната консумација може да помогне во намалувањето на „лошиот“ холестерол и одржувањето на здравјето на крвните садови.
Зборуваме за јагоди – сезонско овошје кое содржи изобилство од полифеноли, диетални влакна и антоцијанини. Според сеопфатна анализа на истражувања од Универзитетот во Калифорнија, Дејвис, редовната консумација на јагоди е поврзана со пониски нивоа на „LDL“ холестерол, триглицериди и воспалителни маркери.
„Нашата анализа покажа дека јагодите не само што го намалуваат холестеролот, туку и го намалуваат воспалението, што е клучно за спречување на срцеви заболувања“, изјави водечката истражувачка Роберта Холт.
Таа додава дека само околу 150 грама јагоди дневно можат значително да го намалат ризикот од кардиоваскуларни проблеми.
И покрај нивните бројни придобивки, јагодите не се чудотворен лек – нивната ефикасност доаѓа само како дел од балансирана исхрана.
Полифенолите во јагодите, исто така, помагаат во зголемувањето на нивото на „HDL“ холестерол, кој игра клучна улога во синтезата на хормони, витамин Д и варењето на храната. Според Британската фондација за срце, нивните антиоксидантни својства го намалуваат воспалението во крвните садови, со што се намалува ризикот од срцев удар и мозочен удар.
Некои истражувања дополнително ги поврзуваат овие соединенија со регулирањето на крвниот притисок. Освен за срцето, јагодите го поддржуваат и здравјето на мозокот – флавоноидите што ги содржат можат да го забават когнитивниот пад и да го намалат ризикот од Алцхајмерова болест, како што е објавено во „Journal of Alzheimer’s Disease“.
И покрај нивните бројни придобивки, јагодите не се чудотворен лек – нивната ефикасност доаѓа само како дел од балансирана исхрана и здрав начин на живот. Луѓето со алергии на бреза или јаболка треба да бидат претпазливи бидејќи јагодите можат да предизвикаат слични реакции. Иако се нискокалорични и лесно се вклопуваат во оброците, прекумерните количини можат да предизвикаат проблеми со варењето поради нивната висока содржина на влакна.