2 мај, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕСкарата може да биде поздрава отколку што мислите, но само ако следите...

Скарата може да биде поздрава отколку што мислите, но само ако следите неколку правила

Mногу семејства на Балканот, 1 Мај не можеа да го поминат без скара. Сепак, често се поставува прашањето: дали храната на скара е воопшто здрава? Експертите велат дека може да биде, ако следиме неколку важни правила.

Повеќе протеини, помалку масти

Кога е правилно подготвено, печењето на скара може да биде изненадувачки здрав начин за подготовка на храна. Месото се пече без дополнителна маснотија, а маснотијата од месото се исцедува низ скарата, што значи дека консумирате помалку заситени масти отколку, на пример, кога панирате или пржите. Пилешкото, мисиркиното, посното свинско месо или рибата можат да бидат одличен извор на висококвалитетни протеини, со помалку калории.

Зеленчукот на скара често се занемарува, но сепак е исклучително корисен

Пиперките, тиквичките, печурките, пченката, модриот патлиџан и доматите се храна што одлично оди со скара и задржуваат многу хранливи материи ако не се препечат. Зеленчукот на скара има помал гликемиски индекс, е богат со растителни влакна и антиоксиданси и често е вистински спасител за оние кои сакаат полесен оброк.

Помалку адитиви и индустриска обработка

За разлика од преработената храна, печената храна често се подготвува од свежи состојки, без адитиви, конзерванси и вештачки засилувачи на вкус. Ако сами го маринирате месото и изберете свежи зачини и домашни прилози, ќе знаете точно што јадете.

Дружење и поминување време на отворено

Освен хранливата вредност, скарата има и психолошки придобивки. Јадењето заедно на отворено поттикнува дружење, го намалува стресот и може да го подобри расположението. А прошетката во природа пред и по оброците е дефинитивно плус за варењето и здравјето.

Внимавајте на неколку работи

Претерано зготвеното месо може да содржи штетни соединенија како HCA и PAH, кои се поврзани со поголем ризик од заболувања доколку се консумираат често. Затоа, месото не треба да се пече додека не добие темна кора, а треба да се избегнува и горење.

Премногу црвено месо и колбаси, кои често се солени и масни, можат да го нарушат балансот на вашата исхрана. Затоа не е лоша идеја да ги комбинирате со алтернативи со помала масленост.

Тајниот непријател често се сосовите купени од продавница. Тие често содржат многу шеќер, сол и адитиви. Наместо тоа, пробајте домашни сосови направени од јогурт, сенф или билки.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП