Со доаѓањето на потоплите денови, многу луѓе се обидуваат да се хранат здраво и да се ослободат од вишокот килограми што ги добиле во текот на зимата.
Сепак, понекогаш, и покрај вашите напори, резултатите недостасуваат, а една од причините може да биде подуеноста и изборот на храна. Некои намирници што ги консумираме секојдневно не само што можат да предизвикаат непријатно надуеност, туку и да го отежнат процесот на слабеење.
Група експерти за порталот „SheFinds“ идентификуваа четири вообичаени видови храна што би можеле да размислите да ги елиминирате или ограничите од вашата исхрана.
Јогурт со додадени шеќери
Јогуртот е познат како здрав избор поради неговата содржина на пробиотици, но експертите предупредуваат дека ароматизираните јогурти од продавниците можат да бидат полни со рафиниран шеќер.
„Повеќето комерцијални јогурти содржат големи количини на додаден шеќер, што ја нарушува здравата цревна флора, предизвикува воспаление и го отежнува апсорбирањето на хранливите материи“, истакнува д-р Дарил Џофре.
Наместо купени засладени јогурти, се препорачува да изберете обичен или грчки јогурт без додаден шеќер, кој можете да го засладите со свежо овошје или стевиа по желба.
Рафинирани зрна
Белиот леб, тестенините и белиот ориз се омилени извори на јаглехидрати на многу луѓе, но прекумерната консумација на рафинирани житарки може да доведе до надуеност, замор и тешкотии при слабеење. Нутриционистката Лиза Шулц верува дека рафинираните јаглехидрати „брзо се разградуваат во шеќер, што предизвикува скокови и падови на нивото на шеќер во крвта и ги храни штетните бактерии во цревата“.
Освен што го зголемуваат воспалението, рафинираните јаглехидрати го стимулираат и зголеменото производство на инсулин, хормон одговорен за складирање на масти. Ако сакате да уживате во јаглехидратите на поздрав начин, експертите од SheFinds препорачуваат избор на храна како леб од ‘ртени житарки, сладок компир и киноа.
Бонбони без шеќер
Бонбоните означени како „без шеќер“ може да изгледаат како привлечна алтернатива, но тие често содржат вештачки засладувачи како сорбитол и сукралоза, што може да има штетно влијание врз здравјето на цревата.
„Вештачките засладувачи ги хранат штетните микроорганизми во цревата и ја поттикнуваат ферментацијата, што може да предизвика надуеност, гасови и забавено варење“, вели д-р Кристина Рам.
Затоа, наместо редовно да консумирате бомбони без шеќер, подобро е да посегнете по природни алтернативи како овошје кога посакувате нешто благо.
Чипс
Чипсот често е синоним за преработена храна, вкусен, крцкав, но нутритивно сиромашен. Редовното консумирање чипс може да го забави губењето на тежината и да го зголеми чувството на надуеност.
„Преработените грицки, како што се чипсовите, имаат тенденција да содржат рафинирани јаглехидрати, многу сол и разни адитиви кои го поттикнуваат задржувањето на водата и воспалението на цревата“, вели д-р Ехсан Али.
Иако повременото уживање во чипс не е проблем, важно е да се избегне таквите закуски да станат честа навика. Ако знаете дека ви е тешко да им одолеете, најдобро е воопшто да не ги ставате во кошничката за пазарење.