16 април, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕОва храна ја избегнуваме, а таа најдобро ги чисти крвните садови и...

Ова храна ја избегнуваме, а таа најдобро ги чисти крвните садови и го промовира здравјето на срцето

Здравјето на нашите артерии игра клучна улога во целокупното функционирање на телото, а исхраната има пресудно влијание врз нивната флексибилност и долговечност.

Д-р Ерик Берг, кој е специјализиран за кардиоваскуларно здравје, откри која храна игра клучна улога во чистењето на нашите артерии.

Правилната исхрана може да спречи проблеми со срцето и крвните садови, а д-р Ерик Берг, познат нутриционист, откри дека една храна која често ја избегнуваме, всушност има позитивно влијание врз здравјето на нашите артерии.

За да дојде до својот заклучок, тој прво објасни како функционираат нашите крвни садови и од што се направени.

Внатрешниот слој на артериите, познат како ендотел, игра клучна улога во:

– Контрола на крвниот притисок

– Поддржува бубрежна филтрација

– Превенција на згрутчување на крвта

– Зајакнување на имунолошкиот систем

„Овој слој функционира благодарение на гликозата, но тоа не значи дека треба да внесуваме шеќер. Нашето тело може самостојно да произведува гликоза, но за да може ендотелот да ја користи, му треба инсулин“, вели д-р Берг.

Опасноста од отпорност на инсулин

Проблемот настанува кога се развива отпорност на инсулин – состојба во која клетките не можат ефикасно да го користат инсулинот, што доведува до буквално „гладнување“ на артериите. Денес, повеќето луѓе страдаат од отпорност на инсулин, а главните причини се:

– Исхрана богата со јаглехидрати

– Чести грицки и грицкања

– Употреба на растителни масла богати со омега-6 масни киселини

„Овие фактори доведуваат до прекумерно производство на инсулин, што резултира со вкочанети и затнати артерии и долгорочно оштетување на кардиоваскуларниот систем“, објаснува докторот.

Кој е клучот за здрави и флексибилни артерии?

Еден од најважните елементи за зачувување на артериите е азотен оксид (NO), кој ги опушта крвните садови и го спречува нивното зацврстување.

„Лекарите често препорачуваат житарки и растителни масла, но тие се претежно рафинирани и предизвикуваат остар скок на инсулинот, што е штетно за артериите на долг рок, магнезиум и селен“, нагласува д-р Ерик Берг.

Клучни хранливи материи за здравјето на срцето и артериите

Покрај исхраната, одредени хранливи материи се исто така важни и играат клучна улога во зачувувањето на артериите:

Витамин Д – неопходен за здравјето на срцето, но не можете да го внесете доволно само со храна.

„Затоа е важно секој ден да се изложувате на сонце (без прекумерно изложување и изгореници) и да земате 10.000 IU витамин Д во текот на зимските месеци. Ниското ниво на витамин Д е поврзано со висок крвен притисок и слабеење на артериите“, смета докторот.

Аргинин – се наоѓа во црвеното месо и помага во природното производство на азотен оксид (NO), кој придонесува за проширување на крвните садови.

Магнезиум – спречува акумулација на калциум во артериите и помага да се одржат флексибилни.

„За вистински да ги заштитите вашите артерии и срце, треба да ги елиминирате рафинираните житарки и растителни масла, да дадете приоритет на вистинската храна богата со хранливи материи, да одржувате стабилни нивоа на инсулин со правилна исхрана и да обезбедите клучни хранливи состојки како витамин Д, аргинин и магнезиум“, додава докторот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП