Студијата на Меѓународниот конзорциум за епидемиологија на рак на глава и врат анализирала повеќе од 25.000 записи од 14 претходни студии и ги потврдила потенцијалните антиканцерогени својства на кафето и чајот.
Кафе
За многу луѓе кафето не е само пијалак, туку ритуал без кој не можат да го започнат денот.
И тој пијалак, покажаа студиите, може да помогне во заштитата од рак на главата и вратот, кои се седми најчести видови на рак на глобално ниво, со приближно 745.000 нови случаи и 364.000 смртни случаи во 2020 година, објави Гардијан.
Во исто време, пијалакот го намалува и ракот на усната шуплина, средниот и долниот дел на фаринксот, како и гркланот.
Опсежната студија спроведена во Соединетите Американски Држави покажува дека консумирањето на четири или повеќе шолји кафе дневно може да го намали ризикот од овие видови на рак за дури 17 проценти.
На пример, луѓето кои пиеле четири или повеќе шолји дневно имале 30 отсто помал ризик од рак на усната шуплина и 22 отсто помал ризик од рак на грлото. Дури и кафето без кофеин покажало придобивки, бидејќи оние кои го пиеле имале 25 отсто намален ризик од рак на усната шуплина.
Чај
Љубителите на чај исто така имаат причина да бидат оптимисти. Анализата го поврзува пиењето чај со речиси 30 отсто помал ризик од рак на грлото. Сепак, прекумерното консумирање (повеќе од две или три шолји дневно) носи 38 отсто поголем ризик од рак на грлото, што ги поставува прашањата за тоа како подготовката на чајот и температурата може да влијаат на овие резултати.
Голем број на истражувања, исто така, ја нагласуваат сложената врска помеѓу исхраната и ризикот од рак. Додека пијалоците како кафе и чај содржат антиканцерогени соединенија како полифеноли, други фактори на животниот стил се исто така исклучително важни. На пример, употребата на тутун го зголемува ризикот од карцином на епидермалните клетки на главата и вратот дури десет пати, а ова истражување потврдува дека консумирањето алкохол исто така го зголемува овој ризик.
Дополнителни истражувања
Сепак, и покрај претходните истражувања за позитивното влијание на популарните пијалаци врз намалувањето на ризикот од рак, според еден од авторите на студијата, д-р Јуан-Чин Ејми Ли, ќе биде неопходно да се спроведат такви истражувања во иднина.
„Иако имаше претходни истражувања за потрошувачката на кафе и чај и намален ризик од рак, оваа студија ги истакна нивните различни ефекти врз различни подлошки на ракот на главата и вратот, вклучувајќи го и набљудувањето дека дури и кафето без кофеин има позитивен ефект“, вели д-р Јуан-Чин од Институтот за рак Хантсман и Медицинскиот факултет на Универзитетот во Јута, една од авторите на студијата.