22 април, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕДва вида храна го загрозуваат здравјето на срцето, предупредуваат нутриционистите

Два вида храна го загрозуваат здравјето на срцето, предупредуваат нутриционистите

Храната која ја јадеме игра клучна улога во нашата целокупна благосостојба, особено кога станува збор за здравјето на срцето. Добрата вест е дека има многу здрави намирници кои се подеднакво вкусни и корисни за нашиот кардиоваскуларен систем. Но, од друга страна, многу популарни намирници можат да бидат штетни за срцето доколку се консумираат во прекумерни количини.

Веројатно нема да не изненади дека преработената храна е лоша за нашето здравје, но важно е да се биде свесен за ризиците. Според нутриционистите Мери Сабат, Сузан Шахтер и Лиза Ричардс, овие намирници можат да бидат особено штетни за нашето срце.

Чипс од компири

Чипсот е веројатно една од првите работи што ни паѓаат на ум кога ќе помислиме на солена закуска. За жал, колку и да е вкусна оваа класична закуска, таа е и штетна за вашето здравје. Редовното уживање во чипс може да предизвика голем број здравствени проблеми, вклучувајќи затнати артерии и поголем ризик од срцеви заболувања, тврди Сабат.

“Класичниот чипс обично се пржи во нездрави масла богати со заситени и транс масни киселини. Овие масти можат да го зголемат нивото на холестерол и да го промовираат формирањето на наслаги во артериите, што со текот на времето доведува до затнување на артериите”, објаснува SheFinds.

Шахтер наведува дека оваа закуска е исто така „преполна со прекумерни количини натриум“, што може да предизвика голем број здравствени проблеми. „Комбинацијата на транс масни киселини и висок внес на натриум може да го подигне нивото на ЛДЛ холестеролот и да го зголеми ризикот од формирање на наслаги во артериите што доведува до затнување на артериите и кардиоваскуларни болести“, рече таа.

Поховано сирење

„Похованото сирење се смета за храна која ги затнува артериите поради високата содржина на нездрави масти и рафинирани јаглехидрати. Често се пржи длабоко, што не само што ја зголемува неговата калорична содржина, туку и внесува транс масти и заситени масти од маслото за пржење“, предупредува Ричардс.

Тој додава дека „транс масните киселини и заситените масти го зголемуваат нивото на ЛДЛ (лошиот) холестерол“, придонесувајќи за акумулација на наслаги во артериите, што го зголемува ризикот од атеросклероза и срцеви заболувања.

„Редовното консумирање на поховано сирење, заедно со друга пржена и богата храна, може да има негативни ефекти врз кардиоваскуларното здравје и општата благосостојба. Размислете за избор на поздрави грицки“, заклучува Ричардс.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП