Изборот на здрави пијалоци е исто толку важен како и изборот на здрава храна.
Сепак, многу луѓе несвесно се одлучуваат за пијалоци кои се рекламираат како здрави и кои всушност може да содржат состојки кои го зголемуваат ризикот од рак.
Според здравствените експерти, одредени пијалоци како содата може да доведат до воспаление, да го оштетат здравјето на клетките или да придонесат за други негативни ефекти.
Само затоа што пијалокот има овошје во своето име не значи дека е здрав. Онкологот Др. Сју Клентон објаснува дека овошните сокови и спортските пијалоци често содржат големи количини шеќер.
„Тоа може да придонесе за зголемување на телесната тежина, воспаление, зголемен ризик од разни видови рак“, рече Клентон.
Таа предупреди дека овие пијалоци понекогаш можат да бидат погрешни:
„Високиот внес на шеќер е поврзан со зголемување на телесната тежина, отпорност на инсулин и хронично воспаление, што го зголемува ризикот од развој на различни видови на рак.
Клентон рече дека вештачките засладувачи и конзерванси може да ја нарушат регулацијата на хормоните и да придонесат за чувствителни форми на рак.
Нутриционистката Лиза Ричардс објасни дека диеталните газирани сокови можат да бидат исто толку штетни како и обичните газирани сокови, но на поинаков начин.
„Иако диеталните пијалоци содржат помалку калории и шеќер, вештачките засладувачи како што се аспартамот и сукралозата може да доведат до здравствени ризици“, рече таа.
Таа објасни дека вештачките засладувачи се поврзани со зголемување на телесната тежина, дијабетес тип 2 и зголемен ризик од одредени видови на рак. Дополнително, засладувачите можат да го нарушат балансот на бактериите во цревниот микробиом, што негативно влијае на здравјето.
Вештачките вкусови може да ја зголемат желбата за шеќер, што може да доведе до прејадување и зголемување на телесната тежина.
Како корисна замена, Др. Клентон советува да се пие обична вода или вода со овошје и зелен чај.
Водата придонесува за хидратација и исфрлање на токсините од телото. Додавањето овошје или зеленчук во водата може да го подобри нејзиниот вкус без штетни адитиви.
Зелениот чај, кој е богат со антиоксиданси, се покажа како одличен напиток со антиинфламаторни и антиканцерогени својства, што го прави одличен избор за секојдневно консумирање.