Многу љубители на кафе го започнуваат денот со шолја од нивниот омилен пијалок, верувајќи дека тоа им помага да се чувствуваат енергично и освежено.
Иако истражувањата сугерираат дека кафето може да обезбеди многу здравствени придобивки, како што се намалување на ризикот од дијабетес и срцеви заболувања, прекумерното консумирање на овој пијалок може да има негативни здравствени ефекти.
Главната активна состојка на кафето, кофеинот, ги блокира рецепторите на аденозин во мозокот, што не држи во состојба на поголема будност.
Аденозин е природно хемиско соединение во човечките клетки кое игра клучна улога во регулирањето на спиењето, проширување на крвните садови и одржување на телесната температура. Како што одминува денот, нивото на аденозин се зголемува, што предизвикува замор и го подготвува телото за сон.
Сепак, кофеинот во кафето има спротивен ефект и може да предизвика несоница, вознемиреност, раздразливост, главоболки, па дури и срцеви палпитации, особено кај луѓето кои се почувствителни на кофеин.
Поголемите дози на кофеин, особено од енергетските пијалоци или суплементите, може да предизвикаат посериозни проблеми како што се аритмии или напади.
Европската агенција за безбедност на храна советува дека здравите возрасни лица не треба да консумираат повеќе од 400 mg кофеин дневно, што е еквивалентно на околу четири шолји кафе. Сепак, количината на кофеин може да варира во зависност од видот на кафето, начинот на подготовка и големината на порцијата.
Исто така, важно е да ги знаете вашите лични граници, бидејќи некои луѓе побавно го метаболизираат кофеинот поради нивните генетски предиспозиции.