18 јануари, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕОвој јаглехидрат ги храни клетките на ракот

Овој јаглехидрат ги храни клетките на ракот

Клетките на ракот ја метаболизираат гликозата побрзо од нормалните клетки, а истото се случува и со фруктозата.

Многу истражувања го поврзуваат внесот на фруктоза и вештачки шеќери со разни болести, вклучувајќи го и ракот.

Новото истражување покажува како клетките на ракот се хранат со фруктоза

Фруктозата е природен шеќер кој се наоѓа во овошјето, одреден зеленчук и медот. Кога се консумира од природен извор како јаболка или урми, фруктозата не се смета за штетна за здравјето на човекот.

Меѓутоа, кога фруктозата се консумира како дел од пченкарен сируп со висока фруктоза, преку ултра-обработена храна, како што се газирани сокови или печива, тогаш внесот на фруктоза може да претставува здравствен проблем.

Претходните студии ја поврзуваа потрошувачката на фруктоза или сируп од пченка со висока фруктоза со зголемен ризик од Алцхајмерова болест, дијабетес тип 2, заболување на замастен црн дроб, болести на бубрезите и рак.

Една нова студија од истражувачите од Универзитетот Вашингтон во Сент Луис, САД открива дека фруктозата во исхраната може да го поттикне растот на туморот кај меланом, рак на дојка и рак на грлото на матката.

„Ние конзумиравме фруктоза засекогаш, преку овошје и зеленчук, но она што се промени во последните четири до пет децении е тоа што користиме фруктоза како вештачки засладувач во ултра-обработената храна. Како резултат на тоа, многу луѓе се изложени на значително повисоки нивоа на фруктоза од кога било досега“, рече д-р Гери Пати, професор по хемија, генетика и медицина на Универзитетот во Вашингтон и автор на студијата.

Како клетките на ракот се врзуваат за фруктозата?

За оваа студија, истражувачите користеле животински модел на тумори на рак. За време на студијата, животните биле хранети со исхрана богата со фруктоза.

„Повеќе од еден век е добро утврдено дека клетките на ракот се зависни од гликоза – клетките на ракот ја метаболизираат гликозата побрзо од нормалните клетки. Ова има практична примена во дијагнозата на ракот. На пациентите им се инјектира радиоактивна форма на гликоза во нивниот крвоток. ПЕТ (позитронска емисиона томографија) скенира, јасно можеме да ги видиме клетките на ракот, кои светат на снимките, бидејќи клетките на ракот користат повеќе гликоза од здравите клетки“, објасни д-р Пати.

Како што додаде тој, гликозата и фруктозата се состојат од исти атоми.

„Единствената разлика меѓу нив е начинот на кој се распоредени атомите. Со оглед на способноста на клетките на ракот да се врзат за гликозата, можеме да претпоставиме дека тие користат фруктоза на сличен начин“, вели авторот на студијата.

Фруктозата се претвора во масти кои ги хранат клетките на ракот

Истражувачите откриле дека црниот дроб ја претвора фруктозата во вид на липид наречен лизофосфатидилхолин (LPC), кој е поврзан со воспаление.

Кога клетките на ракот се делат, им треба голема количина липиди. Повеќе „LPC“ во крвотокот им помага на клетките на ракот да се размножуваат, а со тоа им помага на туморите да растат.

„Кога се консумира прекумерна количина храна, телото ја претвора во маснотии. Така телото ја складира енергијата. Високото ниво на фруктоза во исхраната предизвикува сличен процес. Фруктозата се претвора во прекурсори на масти во црниот дроб, наречени липиди Овие липиди можат потоа да го нахранат туморот“, објасни д-р Пати.

Она што ги прави клетките на ракот различни од другите клетки во телото е нивната способност да се делат брзо, што им овозможува на туморите да растат.

„За да може клетката на ракот да се подели на две, таа треба да направи нов сет на клеточни содржини. За ова се потребни многу хранливи материи, кои доаѓаат од исхраната. Затоа, логично е исхраната да влијае на процесот на раст на туморот“, вели д-р Пати.

Како преработената храна го зголемува ризикот од рак

Научниците долго време веруваа дека одредени прехранбени адитиви, како што се засладувачите во ултра-обработената храна, го зголемуваат ризикот од развој на рак, но досега механизмот не беше познат.

„Ова е една од ретките студии кои даваат увид во тоа како фруктозата може да предизвика различни видови на рак. Фруктозата се наоѓа во многу прехранбени производи, вклучувајќи вештачки засладувачи, сируп од пченка и ултра-обработена храна“, рече д-р Антон Билчик, хируршки лекар онколог во Калифорнискиот институт за рак и рече:

„Од друга страна, денес гледаме огромен пораст на бројот на млади заболени од рак, како што е ракот на дебелото црево, кои се поврзани со ултра-обработена храна. Тоа значи дека луѓето треба многу да внимаваат на употребата на засладувачи или шеќери кои не потекнуваат од овошјето и зеленчукот, тие веќе се наоѓаат во преработената храна“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП