15 септември, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕЕден вид месо го зголемува ризикот од дијабетес тип 2

Еден вид месо го зголемува ризикот од дијабетес тип 2

Тим американски експерти анализирале податоци од повеќе од 200.000 учесници во текот на 36 години за да откријат што му прави хем-железото за нашето здравје.

Тоа е форма на железо што најлесно се апсорбира во човечкото тело и се наоѓа во различни видови месо, вклучувајќи говедско, јагнешко и некои видови риби. Научниците открија значајна врска помеѓу овој тип на железо и појавата на дијабетес тип 2, што предизвика загриженост.

„Оваа студија ја нагласува важноста од изборот на здрава исхрана во превенцијата на дијабетесот. Намалувањето на внесот на хем-железо, особено од црвеното месо и усвојувањето на диета по растителна основа може да бидат ефективни стратегии за намалување на ризикот од оваа состојба“, рече еден од авторите на студијата, епидемиолог и истражувач за исхрана и дијабетес, Френк Ху, пренесува „Daily Express“.

Резултатите од студијата на Харвард откриле дека учесниците кои консумирале најмногу хем-железо имале 26 отсто поголем ризик да развијат дијабетес тип 2 од оние кои консумирале најмалку.

Но, научниците сугерираат дека можеме да го ублажиме овој ризик со замена на црвеното месо со храна од растителна основа секој ден.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП