22 април, 2025
ПочетнаЗДРАВЈЕТрите најдобри извори на протеини за здравјето на срцето

Трите најдобри извори на протеини за здравјето на срцето

Како што старееме, одржувањето на здравјето на срцето станува сè поважно. Нашиот избор на храна игра значајна улога во ова, а внесот на протеини е клучен фактор.

Црвеното месо, популарен извор на протеини, е поврзано со повисоки нивоа на холестерол и зголемен ризик од срцеви заболувања. Редовното консумирање црвено месо може да доведе до покачени нивоа на ЛДЛ (лош) холестерол, што го зголемува ризикот од срцев удар и мозочен удар.

Значи, ако сакаме да го подобриме здравјето на срцето, клучно е да најдеме поздрави алтернативи. За среќа, диететичарите Лиза Ендрус и Крутика Нанавати открија неколку одлични опции кои се одлични за здравјето на срцето и помагаат во контролирањето на нивото на холестерол.

1. Ракчиња и школки

За оние кои сакаат морска храна, но не се расположени за лосос, ракчињата и школките се одлична опција.

„Ракчињата и другите морски плодови се добри за вашето срце бидејќи содржат селен, антиоксиданс кој ги штити клетките во вашето тело од оштетување на слободните радикали“, вели Ендрус за „SheFinds“.

Покрај тоа, морската храна е извор на омега-3 масни киселини кои придонесуваат за здравјето на срцето со намалување на воспалението и подобрување на функцијата на крвните садови.

Нискокалорични и со маснотии, ракчињата и школките се совршени за оние кои внимаваат на телесната тежина, а кои бараат вкусни протеински опции кои помагаат да се намали нивото на холестерол.

2. Пилешко и мисирка

Пилешкото и мисиркиното без кожа е класичен избор на посни протеини.

„Пилешкото и мисиркиното месо без кожа се одлични опции за слабеење бидејќи се посни протеини и содржат помалку калории од црвеното месо“, истакнува Ендрус.

Нанавати се согласува и истакнува: „Пилешките гради се со малку маснотии и богати со протеини. Покрај тоа, мисиркините гради се исто така посни и богати со протеини“.

Иако има малку калории, особено во споредба со црвеното месо, Андрус забележува дека пилешкото и мисиркиното месо сè уште содржат витамини од групата Б, како што се Б6 и Б12, кои се потребни за намалување на хомоцистеинот, хемикалија поврзана со срцеви заболувања и мозочен удар.

3. Масна риба како лосос

Масните риби како лососот и скушата се одлична алтернатива за црвеното месо. Според Андрус, овие вкусни извори на протеини „содржат омега-3 масни киселини кои помагаат да се намали воспалението и да се заштити нашето срце“.

Овие масти не само што го поддржуваат здравјето на срцето, туку придонесуваат и за губење на тежината.

„Здравите масти во храната, исто така, помагаат да се поттикне чувството на ситост, што може да помогне при слабеење“, истакна диететичарот. Нанавати забележува дека ова месо е „преполно со протеини“, со 22 грама по порција од околу 85 грама.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП