20 јули, 2024
ПочетнаМАКЕДОНИЈААко плаќаме за змиите, зошто не плаќаме и за спасувачките акции по...

Ако плаќаме за змиите, зошто не плаќаме и за спасувачките акции по планините?

Во секоја држава, услугите за спасување и интервенции во кризни ситуации се од суштинско значење за безбедноста на граѓаните.

Изјавата на директорот на Центарот за управување со кризи (ЦУК), Стојанче Ангелов, дека граѓаните кои имаат потреба од заловувачи на змии треба да бидат подготвени да ја слушнат цената на услугата, отвора важна дебата за финансирањето на овие услуги.

На прв поглед, може да изгледа дека барањето за плаќање за заловување змии е разумно, бидејќи оваа активност бара време, ресурси и експертиза.

Сепак, оваа практика поставува прашање за улогата на државните институции и нивната одговорност кон граѓаните.

Споредбата со услугите за спасување на залутани лица на планина е особено интересна.
Додека едни сметаат дека треба да се плати за секоја интервенција, други аргументираат дека спасувањето животи не треба да биде комерцијализирано.

Во случаите кога интервенциите се сложени и бараат употреба на специјални возила или хеликоптери, трошоците можат да бидат значителни. Ова поставува дилема: дали државата треба да ги покрива овие трошоци како и досега или треба да се воведе систем на наплата?

Од една страна, ако секоја интервенција се наплаќа, тоа може да доведе до ситуација кога граѓаните ќе се двоумат дали да побараат помош, што може да има сериозни последици за нивната безбедност.
Од друга страна, ако услугите се бесплатни, тоа може да предизвика злоупотреба и непотребно оптоварување на системот за спасување.

Потребен е баланс кој ќе ги заштити и интересите на граѓаните и ресурсите на државата.

Затоа, мора да се земат предвид и моралните и етичките аспекти. Дали е праведно да се наплаќа за спасување на животи? Како да се оцени вредноста на човечкиот живот во однос на материјалните трошоци? Овие прашања се комплексни и бараат внимателно размислување и дијалог меѓу сите заинтересирани страни.

Дебатата за финансирањето на услугите за спасување и интервенции е многу важна и треба да се води со цел да се најде најдоброто решение за сите.

Државата треба да обезбеди систем кој е одржлив, но истовремено да гарантира дека секој граѓанин ќе има пристап до помош во секој момент, без страв дека не може да си ја дозволи помошта.
Ова бара стратегиски пристап и можеби воведување на нови модели на финансирање кои ќе ги земат предвид сите аспекти на проблемот.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП