20 јули, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕШто се случува со телото кога сте премногу под стрес

Што се случува со телото кога сте премногу под стрес

Во последно време се повеќе луѓе се соочуваат со многу стресни ситуации, а познато е дека стресот влијае на телото и умот.

Затоа, не е толку безопасен како што на некои им изгледа бидејќи остава последици на организмот и денови по стресна ситуација.

Според Американската психолошка асоцијација, во 2023 година, околу една третина од луѓето на возраст од 18 до 44 години го оцениле своето ниво на стрес како осум на скала од еден до 10.

„Стресот е природен одговор на барањата и притисоците на животот. Тоа може да биде предизвикано од различни фактори, вклучувајќи работни обврски, финансиски прашања, проблеми во врската и големи животни промени“, вели Едмонд Хакими, лекар за интерна медицина и медицински директор во Велбриџ, кој е сертифициран од одборот.

Кардиоваскуларен систем

Како што објаснува клиничкиот консултант Маркус Смит, кардиоваскуларниот систем е особено ранлив бидејќи стресот ги зголемува отчукувањата на срцето и крвниот притисок, што може да доведе до проблеми со срцето.

Исто така, присуството на стрес хормони како кортизол и епинефрин доведува до оксидативен стрес и воспаление, што го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести. Може да предизвика и стеснување на крвните садови на коронарната артерија, а во екстремни случаи може да доведе до срцев удар.

Респираторниот систем

Кога сте под голем стрес, вашето дишење може да стане плитко и забрзано. Покрај тоа, ризикот од добивање на респираторна болест или влошување на постоечката респираторна состојба е поголем бидејќи стресот го влошува имунолошкиот одговор на телото.

Покрај тоа, се ослободуваат воспалителни цитокини кои го зголемуваат производството на слуз и ги стеснуваат дишните патишта.

Имунолошки систем

Кога телото ќе открие стрес, имунолошкиот систем слабее. Имено, ендокриниот систем реагира така што ослободува хормони на стрес како што е кортизолот, кој доколку се покачи на подолг период може да ги наруши метаболичките функции и да го ослабне имунолошкиот систем.

Ова може да ја зголеми подложноста на инфекции и да ги влоши хроничните воспалителни болести.

Дигестивниот систем

Кога доживуваме стрес, се ослободуваат неврохормони, што особено влијае на нашиот гастроинтестинален систем.

На крајот, протокот на крв во цревата се намалува, што може да предизвика дијареа или запек, во зависност од личноста. Патем, студиите открија дека стресот е тесно поврзан со синдромот на нервозно дебело црево.

Мускулниот и скелетниот систем

Познато е дека стресот може да предизвика мускулна напнатост. Замислете само како би се чувствувале доколку одите на масажа после напорниот работен ден.

Ова се случува поради каскадата на физиолошки реакции што се случуваат кога вашето тело доживува стрес. Активирањето на симпатичкиот нервен систем како резултат на стрес може да доведе до мускулна напнатост, главоболки и мигрена.

Репродуктивен систем

Големиот стрес може да ја „задуши“ сексуалната желба и репродуктивното функционирање.

Стресот го потиснува ослободувањето на клучните репродуктивни хормони кои играат улога во производството на тестостерон и функцијата на јајниците. Како резултат на тоа, хроничниот стрес може да предизвика одложување на менструацијата, намален квалитет на спермата и може да предизвика неплодност.

Анксиозност и депресија

Продолжениот или неконтролиран стрес може да предизвика такви пореметувања што всушност предизвикува одредени ментални состојби.

Кога имаме навистина стресен живот или едноставно не управуваме добро со стресот, поголема е веројатноста да имаме депресија, анксиозност, опсесивно-компулсивно нарушување, нарушувања со злоупотреба на супстанции, нарушувања во исхраната и многу повеќе.

Ова се нарекува „фаза на исцрпеност“ на одговорот на стресот, кој се јавува кога стресот станува хроничен. Други симптоми на оваа фаза вклучуваат исцрпеност, замор и намалена толеранција на стрес.

Когнитивна попреченост

Не секој стрес е лош, а една потенцијална придобивка од краткорочниот стрес е заострената когнитивна функција. Меѓутоа, кога сте често под стрес, тоа може да ги наруши когнитивните функции како што се концентрацијата и одлучувањето, правејќи ги секојдневните задачи да изгледаат застрашувачки.

Промени во апетитот

Кога нивото на стрес е превисоко, може да имате намален или зголемен апетит.

Затоа, стресот може да ја намали вашата способност да се храните здраво или интуитивно, да предизвика гадење или други гастроинтестинални пореметувања, да доведе до одбивност кон храната или да го зголеми ризикот од прејадување.

Нарушувања на сонот

Високиот стрес може да доведе до лош сон, а лошиот сон може да го зголеми стресот. Според Американската психолошка асоцијација, возрасните кои не се под стрес велат дека имаат поквалитетен сон од оние кои пријавиле високо ниво на стрес. Стресот често предизвикува зголемена анксиозност и будност, што може да предизвика несоница.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП