23 јуни, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕОваа честа навика може да предизвика бројни здравствени проблеми

Оваа честа навика може да предизвика бројни здравствени проблеми

Кога станува збор за лошите навики, повеќето од нас веројатно имаат една или две за кои се срамиме да ги признаеме. Додека некои се безопасни, но може да се сметаат за општествено неприфатливи, други всушност би можеле да бидат штетни. Еден лекар предупредил на вообичаената навика која ја имаат многу луѓе, а која може да биде исклучително штетна по здравјето, пишува Дејли експрес.

Д-р Дебора Ли – од онлајн аптеката Д-р Фокс предупредува на – грицкање нокти. Медицински познат како онихофагија, се однесува на чинот на постојано ставање на прстите во устата и кинење на врвовите на ноктите со забите.

Се верува дека многу луѓе ја имаат оваа навика, иако е многу почеста кај помладите. Иако очигледно е навика во која доминираат бактерии, многу луѓе без размислување ги ставаат прстите во уста.

Д-р. Ли вели: „Постои врска помеѓу грицкањето нокти и анксиозноста, но за некои луѓе грицкањето нокти се смета за научена навика. Во една студија, само 25 проценти од гризењето на ноктите ги исполниле критериумите за дијагноза на опсесивно-компулсивно нарушување (OCD) или анксиозност. Хранењето со шише, куклите и цицањето палец во детството исто така може да го зголемат ризикот од грицкање нокти“.

Но, зошто грицкањето нокти е толку нездраво?

д-р. Ли наведе студија од 2014 година на 339 студенти по медицина, која покажа дека грицкањето нокти „значително го намалува квалитетот на животот“. Гризачите на нокти доживеале повисоки нивоа на стигматизација. Но, таа предупреди на четири специфични здравствени проблеми кои можат да настанат како резултат на постојано грицкање нокти.

Оштетување на ноктите и инфекција

Повтореното гризење на ноктите со текот на времето предизвикува оштетување на ноктите, што значи дека ноктите ќе растат, но секогаш ќе бидат кратки, често трнливи и ослабени. „Врвот на ноктот може да биде подигнат, а постои зголемен ризик од инфекција околу наборот на ноктот. Гризачите на нокти често ја раскинуваат кожата околу ноктот. Особено болна состојба е инфекција на наборот на ноктите наречена паронихија. Инфекции како што се брадавиците предизвикани од хуманиот папиломавирус или вирусот на херпес може да влијаат и на кожата околу ноктите“, тврди таа.

Оштетување на забите

Според д-р Ли, постојаното гризење врши притисок врз забите и непцата и предизвикува пукање на забите и гингивитис. „Повтореното гризење придонесува за натрупаност, ротација на забите и малоклузија на вилицата. Затоа, грицкањето нокти може да предизвика забоболка“, вели таа.

Дисфункција на темпоромандибуларниот зглоб

Дисфункција на темпоромандибуларниот зглоб е непријатна состојба предизвикана од стрес или абнормален притисок врз зглобот. „Гризењето нокти е поврзано со дисфункција на темпоромандибуларниот зглоб. Симптомите вклучуваат болка во устата, неможност за широко отворање на вилицата, чувствителност на забите, главоболка, болка во вратот и ушите, вртоглавица, тинитус и вртоглавица. Во една студија од 2015 година, 45,8 отсто од оние со оваа дисфункција ги гризнаа ноктите“, предупреди д-р Ли.

Променети орални бактерии

Во една студија од 2013 година, 65,6 отсто од децата кои грицкале нокти (на возраст од 11 до 15 години) имале ентеробактерии (фекални бактерии) во устата, во споредба со 8,1 отсто од децата кои не ги гризеле ноктите – што е многу статистички значајна разлика. „Ентеробактериите вклучуваат салмонела, шигела и е.коли, од кои сите може да предизвикаат сериозни болести. Ова е особено важно за луѓето на кои им е потребен стоматолошки третман“, додава д-р Ли.

Како да се ослободите од навиката?

Според д-р Ли, третманите за гризење нокти вклучуваат:

Горчлив раствор за нокти кој можете да го нанесете на вашите нокти

Когнитивно-бихејвиорална терапија

Хипнотерапија

Терапија за промена на навиките

Аверзивна терапија

Лекови – ако грицкањето нокти е дел од OCD

Гума за џвакање

Книги за самопомош

д-р. Ли исто така препорача нега на ноктите со турпијање, одржување на кутикулите уредни и добро навлажнети, како и подмачкување на ноктите. Сето ова се важни работи за добра, општа нега на ноктите. „Сите инфекции треба веднаш да се третираат“, додаде таа. Може да се обидете и да ги покриете ноктите. „Можеби покривањето на ноктите со ракавици или завои е најдобриот начин да ги заштитите. Можеби тоа треба да го правите, на пример, преку ноќ, носејќи ракавици во кревет“, советува докторката.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП