17 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕОвие намирници кои ги јадеме секојдневно предизвикуваат депресија

Овие намирници кои ги јадеме секојдневно предизвикуваат депресија

Конзумирањето на големи количини индустриски преработена храна и пијалоци, особено ако овие намирници се вештачки засладени, може да биде поврзано со развој на депресија, покажува новото истражување на жени, пишува „CNN“.

Студијата укажува на врската помеѓу јадењето високо обработена храна и депресијата, што може да доведе до дури 50 отсто поголем ризик за лицата кои јадат девет или повеќе порции од таква храна дневно во споредба со оние кои јадат четири или помалку, рече Гунтер Кунле, професор по храна и исхрана на Универзитетот Ридинг во Британија, кој не бил вклучен во истражувањето.

Високо преработената храна вклучува готови супи, сосови, замрзнати пици, готови оброци и храна како виршли, колбаси, помфрит, газирани сокови, колачи купени во продавница, бонбони, сладолед и други производи кои содржат вештачки адитиви.

„Нашата студија се фокусираше на анализа на врската помеѓу исхраната и зголемениот ризик од нова епизода на депресија“, велат коавторите на студијата, д-р Ендрју Т. Чан и Даниел К. Подолски, професори по медицина на Медицинскиот факултет Харвард.

Тие додадоа дека постои можност високо преработената храна дополнително да ја влоши состојбата на поединците кои веќе страдаат од хронична депресија.

Гледајќи конкретно на одредени високо преработена храна, исто така познати како „UPF“, само производите што содржат вештачки засладувачи биле поврзани со зголемен ризик од депресија кај учесниците, истакна Кунле.

„Ова откритие е интересно бидејќи сугерира дека врската помеѓу потрошувачката на „UPF“ и депресијата е поттикната од еден специфичен фактор – вештачките засладувачи“, додаде тој.

Што се однесува до тоа зошто таквата храна би била поврзана со депресијата, Чан укажа на познатата врска помеѓу високо преработената храна и хроничното воспаление, за кое се смета дека е основната причина за многу хронични болести. Воспалението е поврзано со голем број сериозни здравствени состојби како колоректален карцином и кардиоваскуларни болести, што е поддржано од бројни студии.

Покрај тоа, студиите покажаа врска помеѓу високо преработената храна, како што се диеталните газирани сокови и вештачките засладувачи, и депресијата. Се споменува и поврзаноста со когнитивниот пад и нарушувањата на цревниот микробиом, што дополнително укажува на сложеноста на влијанието на исхраната врз менталното здравје.

Студијата опфатила речиси 32.000 средовечни жени од „Nurses’ Health Study II“, но поради недостаток на машки учесници, резултатите не можат недвосмислено да се применат на општата популација. Иако истражувањата не успеаја да воспостават причинско-последична врска помеѓу консумирањето на високо преработена храна и депресијата, важно е да се земат предвид и други фактори на ризик, како што се семејната историја на депресија и нивото на стрес, за целосно да се разбере врската помеѓу исхраната и менталното здравје.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП