30 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕНе мора да се ОТКАЖУВАТЕ ОД ОМИЛЕНАТА ХРАНА: Лекарите открија зошто СИРЕЊЕТО...

Не мора да се ОТКАЖУВАТЕ ОД ОМИЛЕНАТА ХРАНА: Лекарите открија зошто СИРЕЊЕТО е добро за здравјето!

Кардиоваскуларните заболувања се водечка причина за смрт во повеќето земји во светот, па затоа е многу важно да посветиме посебно внимание на здравјето на срцето. Исхраната игра голема улога во тоа, а колку често сте слушнале дека се препорачува да се намали или целосно да се исфрли сирењето од вашата секојдневна исхрана?

Сепак, вистина е дека некои сирења не се многу добри за срцето, но има и поздрави опции.

„Некои намирници, како што се оние со многу заситени масти и натриум, може да го зголемат ризикот од кардиоваскуларни болести“, вели кардиологот д-р Ченг-Хан Чен. Спротивно на тоа, растителна исхрана богата со влакна и ниска со заситени масти може да биде корисна за здравјето на срцето.

Сепак, иако сирењето содржи заситени масти и натриум, кардиологот вели дека тоа сепак може да биде дел од исхраната здрава за срцето. Сепак, тој нагласува:

Сирењето што ќе го изберете не треба да има премногу заситени масти и натриум и треба да се јаде умерено“.

Тој откри еден вид сирење за кое тврди дека е добро за здравјето на срцето.

„Моцарелата е добар извор на протеини и калциум, па дури и содржи пробиотици кои можат да имаат корист за здравјето и имунитетот на цревата. Свежата моцарела има помала содржина на заситени масти и натриум од другите сирења“, вели д-р Чен.

Порција од 28 грама моцарела содржи повеќе од шест грама протеини, 143 милиграми калциум, 138 милиграми натриум и околу четири грама заситени масти.

Сепак, треба да ги погледнеме и нутриционистичките факти на етикетата со моцарела, бидејќи бројот на натриум може да варира.

„Важно е да се знае дека моцарелата со премногу натриум треба да се избегнува, бидејќи може да го зголеми крвниот притисок“, потсетува д-р Чен.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП