25 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАИнвеститорите направија нарачки за европските долгови за рекордни 2,6 трилиони евра

Инвеститорите направија нарачки за европските долгови за рекордни 2,6 трилиони евра

Инвеститорите направија нарачки за продажба на нови обврзници за 2,6 трилиони евра во Европа од почетокот на годината, надминувајќи ја понудата на долг за најмногу досега, пишува „Bloomberg“.

Вкупните нарачки повеќе од петпати ги зголемија рекордните 507 милијарди евра издадени на синдицираниот примарен пазар во Европа во првите два месеци од 2024-та година, покажаа податоците собрани од „Bloomberg“. Тоа е над секој сооднос на запишување што покрива слични износи и периоди од најмалку 2018-та година, кога „Bloomberg“ првпат почна да ги собира податоците.

Богатите инвеститори се свртуваат кон продажбата на корпоративните и државните долгови за да ги остварат приносите кои се искачија во последните неколку недели на нивните децениски највисоки нивоа. Хеџ фондовите претежно собираат нови хартии кои плаќаат пристојна премија над државните обврзници, пред очекуваниот почеток на монетарното олеснување ширум светот да ги намали приносите.

„Парите мора да работат, приносите се видливо високи. Додека корпоративните распони „не се евтини“, купувањето државни долгови „го решава проблемот со помалку негативни страни““, рече Гордон Шенон, менаџер на портфолио во „TwentyFour Asset Management“.

Најголема побарувачка има за долг на структури на државно ниво, меѓународни организации и агенции (ССА) со висок рејтинг. Комбинираните понуди за две транши од Европската унија кон крајот на јануари, на пример, достигнаа 27 пати поголема од големината на договорот, што е највисок сооднос досега, според податоците на „Bloomberg“. Управителите на фондовите формираат 28% од налозите на една од траншите, што е најголемо учество.

Просечниот принос на високо оценетиот корпоративен долг во еврото се зголеми во последните недели на над 3,8 отсто, што е повеќе од двојно од просекот во пет години, покажаа податоците на „Bloomberg“. На основа на распон, корпоративните обврзници деноминирани во евра моментално го надминуваат нивниот соодветен долг деноминиран во долари, што исто така може да поттикне прилив во европските кредитни фондови.

„И високо оценетите и високоприносните фондови забележаа силни приливи во изминатите 3-4 месеци поради пониските „без ризик“ стапки и очекувањата дека намалувањето на клучните стапки ќе биде значајно. Сметаме дека во средина со пониски приноси во светот со фиксен приход ќе видиме структурна побарувачка за кредити“, напишаа стратезите на „Bank of America“ во белешка од 23-ти февруари.

Издавањето е брзо од почетокот на годината, при што Европа во вторникот ја мина границата од 500 милијарди евра на продажба на долг во евра, фунти и долари. Тоа е повеќе од една недела порано отколку во 2023-та година, претходниот рекорд кога пресвртницата беше постигната на 6 март, покажаа податоците на „Bloomberg“.

Слична е сликата и во САД, кои поставија рекорд во февруари со продажба од 172 милијарди долари корпоративен долг кон компаниите со блу-чип, бидејќи компаниите имаа корист од пониските трошоци за задолжување

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП