2 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕВитаминот Б3 го зголемува ризикот од срцеви заболувања

Витаминот Б3 го зголемува ризикот од срцеви заболувања

Најновото истражување сугерира дека витаминот Б3, познат како ниацин, може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања, што го наметнува прашањето за потребата од регулација и внимателен пристап кон консумирањето на овој витамин.

Студијата објавена во списанието „Nature Medicine“ сугерира дека високото ниво на ниацин може да предизвика воспаление и оштетување на крвните садови, зголемувајќи го ризикот од срцев удар, мозочен удар и други кардиоваскуларни проблеми.

Истражувачите проучувале две различни популации: една група од околу 1.200 пациенти со срцеви заболувања и друга група од 3.000 луѓе со или со сомнение  дека имаат срцеви заболувања. Студијата потврди дека високите нивоа на „4PY“, разградениот есенцијален ниацин, се поврзани со зголемен ризик од проблеми со срцето.

Учесниците кои консумирале премногу ниацин и имале високи нивоа на „4PY“ покажале зголемено воспаление на крвните садови, додека глувците на кои им била инјектирана „4PY“ исто така развиле воспаление на крвните садови.

Ниацинот, кој често се наоѓа во мултивитамините и различните намирници, претходно се користел за лекување на високиот холестерол, пишува „Forbes“. Сепак, според Стенли Хејзен, претседател на одделот за кардиоваскуларни и метаболички науки на Институтот за истражување Лернер на Клиниката Кливленд, новите наоди укажуваат на потребата за понатамошна дискусија за регулирање на додатоците на ниацин во исхраната.

Утврдени се препорачаните дневни количини на ниацин за возрасни мажи и жени, но студијата посочува дека повеќето Американци веќе добиваат доволно ниацин од храната и дека додатоците можеби не се неопходни.

„Главната порака не е целосно да се исклучи ниацинот, тоа не е реален пристап“, нагласува Хазен.

Историски гледано, ниацинот бил вклучен во исхраната за да се спречи болеста позната како пелагра, која била сериозен здравствен проблем во минатото. Меѓутоа, бидејќи ниацинот често се користи за намалување на холестеролот, неговата клиничка корист честопати била помала од очекуваната, особено кај пациенти кои веќе земаат статини.

Ниацин растворлив во вода може да предизвика низа несакани ефекти, вклучувајќи главоболки, дијареа, гихт, вртоглавица, заматен вид, дијабетес, брз пулс, гадење, чешање, оштетување на црниот дроб и црвенило на кожата. Сериозните несакани ефекти се почести со високи дози на ниацин.

Ова истражување укажува на потребата од внимателно разгледување на внесот на ниацин и го поставува прашањето за оправданоста за дополнително збогатување на брашното и житариците со ниацин во исхраната. Научниците веруваат дека нивните наоди помагаат подобро да се разбере сложената врска помеѓу ниацинот и срцевите проблеми.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП