14 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАГерманија насочува 1 милијарда евра во обезбедувањето на стратешки важни суровини

Германија насочува 1 милијарда евра во обезбедувањето на стратешки важни суровини

Германската влада издвои околу 1 милијарда евра за инвестиции во стратешки важни суровини, настојувајќи да ја намали својата зависност од производителите како Кина за оние минерали што се користат во проекти за висока технологија и животна средина, објави „Bloomberg“, цитирајќи извори запознаени со овој план.

Ќе се воспостави процес на селекција за да се утврди кои проекти – вклучително и оние поврзани со екстракција, преработка и рециклирање на материјали – се подобни, велат изворите.

Финансирањето, преку германската државна развојна банка „KfW“, ќе се состои од акционерски капитал за да се изврши преземање на малцински удели.

Проектите во Германија и во странство „ќе придонесат за безбедноста на снабдувањето со стратешки важни суровини“, рече портпаролот на Министерството за економија. Одделението не дава детали за тоа како ќе биде структуриран државниот фонд.

Прекините на синџирот на снабдување ширум светот предизвикани од пандемијата и упадот на Русија во Украина ја истакнаа ранливоста на Европа, која зависи од странските резерви на енергија и суровини. Владата на канцеларот Олаф Шолц вети дека ќе вложи напори за пристап до важни материјали на долг рок.

Суровините вклучуваат кобалт, бакар, литиум, силициум и метали од ретки земји, кои се потребни за производство на микрочипови, ветерни турбини и батерии за електрични возила.

Неколку земји доминираат во светскиот синџир на снабдување со стратешки важни суровини. Инфографик: „Bloomberg“.

Инвестициите преку фондот ќе бидат координирани со италијанските и француските иницијативи во секторот на суровини, додаваат изворите. Креаторите на политиките ќе се фокусираат на минерални проекти означени како стратешки важни според Законот за стратешки суровини на Европската унија (ЕУ).

„KfW“ одби да ги коментира плановите. Се очекува заемодавачот да даде изјава за својата улога во управувањето со проектот на својата годишна прес-конференција на 7-ми февруари. Во ноември, ЕУ се согласи на мерки според истото законодавство за зајакнување на домашното рударство и намалување на зависноста од која било земја надвор од блокот.

Додека Германија допрва треба да создаде структура за да ги организира своите инвестиции во суровини, Јапонија може да обезбеди примерен модел. Од 2004-та година, државната Јапонска организација за метали и енергетска безбедност инвестираше во складирање на суровини, истражуваше депозити, даваше заеми или гаранции за компаниите и директно купи удели во нив.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП