28 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕДали храната влијае на меморијата?

Дали храната влијае на меморијата?

Во потрага по магична формула која би ги подобрила нашите ментални способности, научниците се повеќе се враќаат на основите – храната која ја консумираме. Истражувањата покажуваат дека одредени видови храна имаат изненадувачки моќен ефект врз нашите когнитивни функции, особено на меморијата. Но, кои се овие намирници и како точно влијаат на нашиот мозок?

Масна риба на прво место

Омега-3 масните киселини, кои се наоѓаат во изобилство во масните риби како што се лососот, скушата и сардините, се неопходни за здравјето на мозокот. DHA, вид на омега-3 масни киселини, е директно поврзана со одржување на здравјето на мозочните клетки и подобрување на меморијата.

Бобинки за подобра меморија

Антоцијанините, моќните антиоксиданси кои се наоѓаат во бобинките, можат да ја подобрат меморијата. Истражувањата покажаа дека потрошувачката на бобинки, како што се боровинки и јагоди, придонесува за забавување на когнитивното стареење и подобрување на меморијата.

Јаткасти плодови и семиња во служба на умот

Високо удел на здрави масти, витамин Е и антиоксиданси, јаткасти плодови и семки можат да го заштитат вашиот мозок од оштетување предизвикано од слободните радикали. Бадемите и оревите се особено пофалени за нивните невропротективни својства.

Зелен зеленчук за ментална острина

Лиснатиот зелен зеленчук како спанаќот и кељот се богати со антиоксиданси и витамин К, кои се поврзани со подобра когнитивна функција. Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање на овие зеленчуци може да го забави когнитивното стареење.

Куркума – зачин кој го штити мозокот

Куркуминот, активната состојка на куркумата, има силни антиинфламаторни својства и способност да ја премине крвно-мозочната бариера. Ова му овозможува на куркуминот да делува директно на мозочните клетки, намалувајќи го воспалението и поттикнувајќи нови нервни врски.

Кафе и чоколадо за моментално подобрување

Кофеинот и флавоноидите присутни во кафето и темното чоколадо може да го подобрат расположението, концентрацијата и, во некои случаи, меморијата. Сепак, умереноста е клучот, бидејќи премногу кофеин може да има спротивен ефект.

Додека научната заедница сè уште е ангажирана во истражување за да фрли повеќе светлина на оваа тема, јасно е дека она што го ставаме на нашата чинија може да има директен ефект врз нашата ментална острина и капацитетот на меморијата. Со воведување на овие намирници во нашата секојдневна исхрана, не само што можеме да ги подобриме нашите когнитивни функции, туку и нашето општо здравје. На крајот, како што вели поговорката, „ти си тоа што го јадеш“, и изгледа дека нашиот мозок би можел да биде најголемиот корисник на таа филозофија.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП