14 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈА„Како може ова да биде легално?“ ЕУ бара прекин на неплатената практикантска...

„Како може ова да биде легално?“ ЕУ бара прекин на неплатената практикантска работа

Неплатената пракса е главната можност за професионален почеток на младите.

Сепак, она што се чини дека е порта за учење и раст често крие сурова реалност, неплатеното стажирање е форма на експлоатација, пишува во анализата на „The Guardian“.

„Во многу случаи, неплатената практикантска работа всушност ги заменува најниските позиции“, вели Теа Јарк од Европската конфедерација на синдикати.

Ова е реалност што станува се почеста за младите луѓе бидејќи неплатените програми растат во поголемиот дел од светот. Но, во ЕУ, каде што парламентот постојано ги опишува како „форма на експлоатација на младите работници и кршење на нивните права“, наскоро може да дојде до промени.

Во јуни, членовите на Европскиот парламент со големо мнозинство гласаа за Европската комисија да воведе закон за забрана на повеќето неплатени стажирања низ целиот блок. Според „The ​​Guardian“, проектот се очекува да биде готов на почетокот на 2024-та година.

Неодамнешното истражување покажа дека 78% од младите поминуваат барем една практикантска работа. Наспроти оваа позадина, сепак, пристапот на компаниите кон практикантите останува нерегулиран, како што предупредуваа различни организации во последниве години. Поради оваа причина, европратениците сакаат да го подобрат квалитетот на овој пристап.

Програмите за практикантска работа се разликуваат многу, од оние кои нудат обука и отскочна штица до подобар развој на кариерата до оние кои едноставно ги користат младите луѓе како форма на евтина или неплатена работна сила, забележува и „Guardian“.

„Понекогаш навистина мислам дека тоа е апсурдно. Како може тоа да биде легално? Не можете да имате различни критериуми за младите само затоа што се млади. Не можете едноставно да одлучите дека нема да им платите ако работат “, вели Јарк.

Нејзината организација, Европската конфедерација на синдикати, е меѓу оние кои предупредуваат дека многу стажирање не ги исполнуваат минималните стандарди што ги очекуваат работодавците.

„Во многу од нив, гледаме недостаток на аспект на обука. Нема менторство, нема насоки, нема повратни информации“, додава таа.

Другите програми ја ограничуваат можноста за напредување со постојано барање практиканти наместо да вработуваат оние кои се истакнуваат.

„Она што го гледаме е дека во многу случаи тие всушност ги заменуваат платените работни места“, вели Јарк.

Предност имаат младите кои доаѓаат од семејства кои можат да им помогнат да ги подмират трошоците за живот. Ова им овозможува поголем пристап до секторите како што се медиумите и невладините организации, каде што неплатената практикантска работа е широко распространета.

„Неплатените програми за практикантска работа ја задржуваат цела генерација додека работодавците уживаат во плодовите на бесплатната работа“, вели Марк МекНулти од Европскиот младински форум.

Извештајот од 2023-та година покажа дека младите од ранливите групи – хендикепирани, мигрантски семејства или семејства со еден родител – имаат осум пати помала веројатност да си дозволат неплатено стажирање.

Во последниве години, неколку земји од ЕУ активно се борат против неправедните практики на работодавачите.

Во 2014-та година, Франција постави правила за практикантска работа, ограничувајќи ги на максимум два месеци, а Романија од 2019-та година бара компаниите да плаќаат стипендија на младите вработени.

Иницијаторите на овие кампањи ги опишуваат овие регулативи како добар почеток, но укажуваат на дупките што им овозможуваат на некои да продолжат да ги заобиколуваат правилата, според „Guardian“.

Тие сега ги полагаат своите надежи во Европската комисија, која подготвува директива која ќе постави минимални стандарди за повеќето практиканти низ целиот блок, освен оние што се одвиваат како дел од академските програми. Одредбата ќе има за цел на приправниците да им се исплаќа најмалку минималната плата во секоја земја.

„Европратениците, исто така, експлицитно наведуваат дека програмите за кариера треба да бидат подостапни за лицата со попреченост. Иако директивата ќе биде обврзувачка, земјите-членки ќе одлучат како да ги постигнат целите наведени во неа“, изјави портпаролот на ЕУ за „Guardian“.

„Ова е огромен чекор за да се обезбеди подобро вклучување на отворениот пазар на труд. Сега, младите ги плаќаат овие неплатени стажирање со сопственото здравје и благосостојба“, рече Марија Родригез Алказар, членка на Европскиот младински форум.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП