4 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕКардиолог откри кои пет намирници треба да ги избегнувате: Тие предизвикуваат проблеми...

Кардиолог откри кои пет намирници треба да ги избегнувате: Тие предизвикуваат проблеми со срцето

Д-р Мишел за порталот „Eat This“ истакнува дека затнатите артерии се „тивок убиец“ и дека често нема јасни знаци додека не се појават големи здравствени проблеми како срцева слабост, мозочен удар, коронарна болес

„Затнатите артерии можат да доведат до многу здравствени проблеми и овој проблем не треба да се сфаќа лесно“, посочува Томи Мишел, матичен лекар во Америка, кој исто така практикува холистички пристап кон медицината. Атеросклерозата може да биде многу опасна, но од друга страна, релативно лесно се лекува и се спречува.

„Ако се фатат доволно рано, вежбањето и промените во животниот стил можат да помогнат да се намали ризикот пред да се случи значителна штета. Ограничувањето и избегнувањето на одредени видови храна може да помогне да се намали ризикот од атеросклероза и да се одржи холестеролот под контрола“, додаде тој.

Тој наведе и пет намирници кои се најопасни за развој на оваа состојба, секако кога се пречести и во преголеми количини на нашето мени. Ако нивната потрошувачка е умерена или ретка, тоа е во ред.

Сушено месо

„Повеќето луѓе не се свесни за високото ниво на сол и други конзерванси кои се наоѓаат во сувото месо, што ги тера да консумираат премногу од него, далеку над препорачаната дневна доза, која моментално е околу 70 грама црвено месо дневно“, вели овој експерт.

Путер

„Путерот е прекрасен начин за вкус на храната, но клучот за неговото консумирање е умереноста. Колку и да е вкусен, внимавајте дека неговото високо ниво на заситени масти може да доведе до затнување на артериите и зголемено ниво на лош холестерол“, забележува Мишел. Тој советува да го замените путерот во некои рецепти со вегански замени, како што се маргаринот од ореви или семки, секогаш кога е можно.

Бисквити

„Иако изгледаат мали и безопасни, бисквитите често се многу калорични. Состојките во нив, како што се путерот, солта и шеќерот, ги прават овие јадења храна со висока содржина на заситени масти. Важно е да се запамети дека самите бисквити не се лоши сами по себе, ниту пак нешто друго, ако се консумираат умерено“, вели докторот. Малите промени можат да направат разлика. Изберете бисквит направен од цели зрна, или без брашно и шеќер, засладен со мед. Сè уште е слатка, вкусна закуска, но е многу подобра опција за здравјето.

Полномасно сирење и млеко

„Важно е да разберете колку млеко и сирење треба да консумирате секој ден. Експертите сугерираат да го ограничите внесот на 2 порции дневно (околу 30 грама по порција) и дека секогаш кога можете да го замените ова со поздрава опција, растително млеко“, истакнува Мишел. Докторот советува во исхраната да се внесе козјо сирење, но со помалку млечни масти и обезмастено млеко или грчки јогурт, кој е богат со протеини и со малку маснотии.

Пржена храна

„За пржената храна обично е потребно два или дури три пати повеќе масло од другите методи на готвење. Еден од одличните начини да уживате во храната со вкус на пржена е да ја печете. Тоа е лесна и брза алтернатива, и исто толку вкусна. ако додадете вкусни зачини во вашата храна, ќе имате вкусна храна без разлика како ја подготвувате“, објаснува Мишел. Бројни медицински студии докажуваат дека постојат намирници кои можат да ви ги затнат артериите доколку ги консумирате во големи количини.

Запушените артерии се јавуваат кога во нив се создава плакета, што го ограничува протокот на крв во ткивата и виталните органи во телото. Оваа состојба е позната и како атеросклероза, а луѓето често живеат со оваа состојба и не знаат дека ја имаат, иако значително го нарушува квалитетот на секојдневниот живот. Атеросклерозата може да биде многу опасна, но, од друга страна, релативно лесно може да се спречи.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП