23 февруари, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕШто се случува со вашиот пенис кога стареете?

Што се случува со вашиот пенис кога стареете?

Многу мажи се грижат што ќе се случи со нивниот сексуален живот како што стареат и што ќе се случи со нивните гениталии. Промените во изгледот или функцијата на вашиот пенис може да бидат знаци на здравствени проблеми и може да влијаат на квалитетот на вашиот живот. Затоа, важно е да се разбере кои промени се нормални и кога да се побара помош.

Што можете да очекувате да се случи со вашиот пенис како што стареете и дали треба да бидете загрижени, се вели во написот на „sciencealert.com“.

Дали ќе се намали?

Нема дефинитивен доказ дека должината и обемот на вашиот пенис природно ќе се менуваат како што стареете. Тоа е затоа што не постои истражување кое ги следи истите возрасни и нивните мерења на пенисот во текот на децении; постојните истражувања само ја споредуваат големината на пенисот кај возрасните од различни возрасни групи.

Исто така, постојат многу различни начини за мерење на големината на пенисот – вклучувајќи истегнат, опуштен (мек) и ерекција. Ова го отежнува споредувањето на истражувањето.

Меѓутоа, кај некои луѓе, состојбите поврзани со стареењето може да предизвикаат намалување на должината на пенисот. Тие вклучуваат: дебелина (која го крие коренот на пенисот), ефекти од простатектомија и Пејрониеова болест (при што лузните во фиброзниот слој на пенисот предизвикуваат ненормално виткање).

Исто така, должината на пенисот во ерекција може да се намалува со возраста поради еректилна дисфункција или помала еластичност на пенисот.

Што е со ерекцијата?

Еректилната дисфункција погодува 15% од мажите во нивните 50-ти до скоро 90% од мажите над 80 години, според една англиска студија на повеќе од 6.000 учесници. Постоечките здравствени состојби значително го зголемија ризикот од еректилна дисфункција, а ризикот беше двојно поголем кај оние кои го оценија своето здравје како лошо до умерено.

Други промени што се случуваат со возраста вклучуваат намалување на чувствителноста на пенисот, што може да го намали возбудувањето. Ејакулацијата е одложена и се јавува поретко.

Обемот на спермата и силата на ејакулација се намалуваат со возраста. Времето кое е потребно за да се „оздрави“ од ерекцијата и повторно да стане сексуално чувствителен (познато како пост-ејакулаторно огноотпорно време) исто така се зголемува со возраста.

Достигнувањето на оргазам е „невозможно“ или „умерено тешко“ за 33% од мажите во 70-тите години.

Ќе се промени ли обликот на пенисот?

Обликот на пенисот не се очекува да се менува со возраста. Сепак, Пејрониевата болест (ненормално свиткан или закривен пенис) станува почеста со возраста. Ова може да се должи на акумулација на штета од помали повреди со текот на времето. Оваа болест погодува 6,5% од мажите на возраст над 70 години и може да предизвика краткотрајна болка и долготрајна еректилна дисфункција.

Што е со исполнувањето на биолошките потреби?

Проблемите како што се инконтиненција, помалку мокрење, проблеми со започнување и запирање на мокрењето и често мокрење во текот на ноќта се зголемуваат како што старее мажот.

Овие симптоми се умерени до тешки кај речиси 50% од мажите на возраст над 65 години и кај 70% од мажите на возраст над 80 години. Ова веројатно се должи на повисоката стапка на бенигна хиперплазија на простатата (зголемена простата).

Проблемите со ерекцијата или ејакулацијата може да го намалат квалитетот на животот доколку личноста сака да продолжи со сексуалниот живот. Еректилната дисфункција може да укажува и на сериозни здравствени проблеми како што се срцеви заболувања, висок крвен притисок, дијабетес и нарушувања на нервниот систем.

Што е нормално и кога треба да побарате помош?

Како што стареете, мали промени во големината и обликот на пенисот, постепено намалување на еректилната функција и чувствителност, како и благи уринарни симптоми кои не предизвикуваат проблеми се нормални.

Сепак, важно е да побарате лекарска помош ако има значителни промени во големината или обликот на пенисот, или ако се појават невообичаени грутки, ако има болка или непријатност во или околу вашиот пенис, ако еректилната дисфункција стане постојана или вознемирувачка, и ако уринарните симптоми се појават одеднаш или ве мачат.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП