2 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАТурската централна банка бележи ново големо зголемување на каматните стапки

Турската централна банка бележи ново големо зголемување на каматните стапки

Турската централна банка потпиша уште едно големо зголемување на каматните стапки во четвртокот, сигнализирајќи дека може дополнително да ја заостри монетарната политика во обид да ја скроти инфлацијата, која е на пат да ја заврши годината на речиси 70%, пишува „Bloomberg“.

Комитетот за монетарна политика предводен од гувернерот Хафез Гаје Еркан ја зголеми основната стапка на 35% од 30% – во согласност со повеќето очекувања. Акциите на турските банки ги задржуваат своите добивки, а цената на лирата е релативно непроменета.

Во соопштението, Комисијата ги повтори насоките од претходниот месец, наведувајќи дека „монетарното затегнување дополнително ќе се затегнува доколку е потребно, навремено и постепено, додека не се постигне значително подобрување на изгледите за инфлација“.

Ова е петто последователно зголемување како дел од напорите на Турција за справување со инфлацијата, која се проценува дека е петто најбрзо во светот од страна на Меѓународниот монетарен фонд. Потребни се повисоки каматни стапки за да се привлечат странски парични текови на домашниот пазар на обврзници. Забрзувањето на цените се очекува да забави дури од вториот квартал следната година.

Анкара драматично ја промени својата монетарна политика по реизборот на турскиот претседател Реџеп Ердоган во мај. Тој претходно инсистираше централната банка да се држи до својата неконвенционална политика на намалување на каматните стапки.

Клучната стапка сега е зголемена од нивото од 8,5 отсто кога Еркан ја презеде функцијата во јуни. Сепак, официјалните трошоци за заеми остануваат далеку под нулата кога се приспособуваат на инфлацијата. Централната банка ја надополнува затегнатата монетарна политика со други мерки насочени кон заладување на домашната побарувачка.

Според записникот од последниот состанок на раководството на централната банка, влошувањето на ценовното однесување во последните месеци значи дека инфлацијата на крајот на годината ќе биде блиску до горната граница на прогнозата на регулаторот од 62%. Според владината програма за среднорочни прогнози и цели, вредноста на забрзувањето ќе изнесува 65%.

Се очекува Еркан да го претстави својот конечен извештај за инфлацијата за годината на 2-ри ноември.

Во меѓувреме, сепак, постојат нови ризици, особено откако конфликтот меѓу Израел и Хамас избувна на почетокот на овој месец. Во својот став, комисијата ја потврдува заканата, наведувајќи дека „геополитичките случувања претставуваат ризик за прогнозите за инфлација поради цената на нафтата“.

Цената на реперот Брент порасна за 5 долари на речиси 90 долари за барел откако беше обновен конфликтот. Војната се заканува да изврши инфлациски притисок врз големите увозници на енергија како Турција.

„Турција ќе ја подигне својата еднонеделна репо стапка на 40% до крајот на годината поради „засилените геополитички ризици и нивниот потенцијален ефект врз инфлацијата и платниот биланс на Турција“, изјавија економистите на „Deutsche Bank“ пред одлуката за стапката.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП