Како што објаснуваат кардиолозите, храната што ја консумираме може значително да влијае на здравјето на срцето.
Кардиолозите посочуваат дури 12 намирници кои значително придонесуваат за зачувување на здравјето на срцето и циркулаторниот систем, а со тоа е докажано дека го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања, вклучително и срцев удар. Ова ги вклучува следните храни:
- зелен лиснат зеленчук
- ореви
- бобинки
- цели зрна
- авокадо
- масна риба како лосос
- грав
- темно чоколадо
- домат
- чиа семе
- лук
- маслиново масло.
Секоја од овие намирници содржи хранливи материи кои помагаат за одржување на здравјето на срцето и крвните садови, нагласуваат кардиолозите. Истражувањата покажаа дека медитеранската исхрана е една од најдобрите за правилно функционирање на срцето и циркулацијата на крвта.