петок, 8 декември 2023
ПочетнаЗДРАВЈЕОва е првиот предупредувачки знак за можен рак на тироидната жлезда

Ова е првиот предупредувачки знак за можен рак на тироидната жлезда

Ракот на тироидната жлезда сè уште е редок феномен, но раното откривање на неговите симптоми е од клучно значење за дијагнозата.

Лекарите често предупредуваат колку е важно да го слушаме нашето тело и да следиме одредени симптоми. Кога станува збор за тироидната жлезда, многу е важно да обрнете внимание доколку забележите грутка на вратот што расте.

Не е тешко во почетната фаза, но е болно.

Рапав глас, отежнато дишење и голтање и болка во предниот дел на вратот исто така може да укажуваат на рак на тироидната жлезда. Други симптоми вклучуваат црвенило на лицето, течна столица или дијареа, губење на тежината и кашлица.

Имајќи предвид дека ова се симптоми кои се многу чести и можат да бидат предизвикани од различни состојби, важно е да се консултирате со вашиот лекар за совет.

Три совети за намалување на ризикот од рак се:

намалете тежина ако имате прекумерна тежина

намалување на употребата на алкохол

престанете да пушите

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП