3 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕОваа храна ја јадат луѓе кои живеат повеќе од сто години

Оваа храна ја јадат луѓе кои живеат повеќе од сто години

Топлиот тропски остров Окинава во Јапонија е дом на неверојатен број на здрави, среќни и живи луѓе кои живеат над 100 години.

„Нема храна која е најдобра“, изјави Џуки Мијагуни, учителка по готвење од Окинава, за Буетнер во документарната серија на Нетфликс – „Live to 100: Secrets of the Blue Zones“.

Наместо тоа, уникатниот пристап на Окинава кон храната датира стотици години, во времето кога нивното групирање на острови беше дел од кралството Рјукју, а храната се сметаше за лек, пренесува „Insider“.

Готвачите од Окинава најверојатно ќе ви кажат дека, за разлика од конвенционалната медицина, не постои единствен таен сос или едноставна пилула за пиење. Наместо тоа, постојат најмалку седум клучни намирници кои помагаат да се промовира здравјето и долговечноста.

Виолетовиот сладок компир – основна храна

Во 1950-тите, кога остатокот од Јапонија преживеал со диета од околу 50 отсто ориз, жителите на Окинава добивале 67 отсто од дневните калории од виолетовите слатки компири што ги нарекувале бени имо. Овие „отпорни на тајфуни“, здрави сложени јаглехидрати се полни со влакна, вели Бутнер, и доаѓаат со повеќе антиоксиданси од боровинките.

Листови од зелена црница

Мијагуни вели дека листовите од црница се добри за смирување на болките во грлото. Истражувањата покажуваат дека листовите од дудинка богати со хранливи материи, исто така, можат да помогнат во борбата против воспалението и да го регулираат шеќерот и холестеролот во крвта.

Супа од лигњи

Оваа солена супа содржи ензими, амино киселини и хормони кои можат да го зајакнат имунитетот и да го подобрат крвниот притисок. Мијагуни вели дека тоа е добар начин за „детоксикација“.

Морска трева

Алгите се полни со хранливи материи, како што се јод и антиоксиданси кои ги одржуваат нашите клетки здрави. Жителите на Окинава ја јадат оваа посебна сорта за да се разладат во топлите денови, вели Мијагуни.

Пелин

Листовите на ова растение имаат горчлив вкус кој одлично оди со свинско месо и може да го помогне варењето.

Гоја

Оваа јапонска горчлива тиква, понекогаш наречена горчлива диња, е еден од омилените зеленчуци на Окинава за да се додаде во јадењата со пржење. Гоја е полна со супстанции кои можат да помогнат во намалување на шеќерот во крвта, што може да објасни зошто жителите на Окинава традиционално имаат пониски стапки на дијабетес од другите Јапонци.

Окинава тофу

Како и другите тофу, ова е храна богата со соја која е добра за срцето и може да помогне во намалувањето на холестеролот. Но, тофуто од Окинава обезбедува уште повеќе протеини и здрави масти од другите, бидејќи сојата се пресува сурова пред да се готви наместо после. Овој стил на тофу се нарекува шима-дофу, што значи „островско тофу“ и е многу цврст, бидејќи традиционално се прави со повеќе солен коагулант од копното тофу.

Исто така, во нивните чинии има многу малку простор за црвено месо или преработена храна. Наместо тоа, нивните чинии се полни со растенија — храна богата со влакна и есенцијални хранливи материи кои освен што се вкусни, штитат и од хронични болести.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП