2 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕДали ве мачат алергии? Оваа храна ќе го зајакне вашето тело и...

Дали ве мачат алергии? Оваа храна ќе го зајакне вашето тело и ќе му помогне да се избори

Цинкот е апсолутно неопходен за здрав имунолошки систем бидејќи производството и функцијата на имуните клетки и хормоните поврзани со имунолошкиот систем зависат од соодветното ниво на цинк, вели нутриционистот.

Летото е омилената сезона на многу луѓе, но за жал излегувањето на отворено не е секогаш пријатно искуство за оние кои страдаат од алергија. Повеќето луѓе страдаат од алергиски ринитис или алергија на полен во овој период од годината, што може да предизвика кивање, затнат нос, насолзени очи и чешање на грлото. Состојбата обично започнува во детството или пубертетот, но некои се развиваат подоцна во животот.

„Најдобар начин да се справите со алергиите е да го поддржите имунолошкиот систем“, вели нутриционистката Пени Кроутер, која ги сподели своите препораки за исхрана за луѓето чувствителни на полен. Еве што советува таа.

Антиоксиданси

Антиоксидансите се есенцијални хранливи материи за имунолошка заштита, бидејќи ги уништуваат деструктивните материи наречени слободни радикали, кои секојдневно ги напаѓаат нашите клеточни мембрани поради стресот и загадувачите на кои сме изложени. Здравите клеточни мембрани се клучни за имунитетот бидејќи формираат заштитна бариера против надворешните напаѓачи. Најдобрите извори на антиоксиданси во исхраната се овошјето и зеленчукот, а најважните хранливи материи кои ни се потребни се витамините А, Ц и Е, а минералите цинк и селен се најважните антиоксидантни хранливи материи. Исто така, има многу растителни антиоксиданси, како што се катехинот од зелениот чај или куркуминот од куркумата.

Витамин А и Ц

Витаминот А ги зајакнува деликатните надворешни мембрани на носот, грлото, дигестивниот тракт и белите дробови, кои се првата линија на одбрана од надворешни напади. Недостатокот на витамин А или ретинол го зголемува ризикот од инфекција, а најмногу го има во млечните производи, црниот дроб и масната риба. Витаминот Ц е главната хранлива состојка за поддршка на имунитетот, па затоа се препорачува да јадете што повеќе пиперки, зелка, црни рибизли, грашок, јагоди, лимони, киви, портокали, грејпфрути и домати. Биофлавоноиди, познат и како витамини П, се моќни антиоксиданси кои природно се појавуваат таму каде што е присутен витаминот Ц и помагаат во заштитата од оштетување на клетките, паразити и бактерии. Тие исто така помагаат во одржувањето на добрата циркулација на крвта во ткивото на белите дробови и ја поддржуваат здравата функција на имунолошкиот систем, а најмногу ги има во пиперките, бобинките и цитрусите.

Цинк

Цинкот е апсолутно неопходен за здрав имунолошки систем бидејќи производството и функцијата на имуните клетки и хормоните поврзани со имунолошкиот систем зависат од соодветното ниво на цинк. Лошо чувство за вкус или мирис, намален апетит, чести инфекции и бели дамки на ноктите може да бидат знаци на недостаток на цинк. Цинкот го нема во изобилство во храната, освен во месото како јагнешкото и морските плодови. Најдобрите вегетаријански извори на цинк се ореви, овесот, ‘ржот, сувиот грашок и мелените семки од тиква.

Фолна киселина и Б12

Фолната киселина е потребна за да ги нахрани имуните клетки кои ги уништуваат бактериите и за одржување на соодветно ниво на лимфоцити. Б12 главно се наоѓа во храна од животинско потекло, месо, јајца, сирење и сардини.

Витамин Д и Омега 3

Витаминот Д е од витално значење за функцијата на имунолошкиот систем, а на телото му е потребна сончева светлина за да ја произведе. Извори на храна богата со овој витамин и омега 3 се путер, сирење, масна риба, семки, лосос, туна, скуша и ладно цедено масло како што се ленено семе и масло од коноп.

Цревната флора, исто така, има значително влијание врз имунитетот бидејќи таканаречените „пријателски“ бактерии кои живеат во цревата произведуваат супстанции кои ја балансираат функцијата на имунолошкиот систем. Затоа, јадете многу обичен јогурт што содржи корисни бактерии и имајте на ум дека шеќерот е идеална храна за раст на квасните организми во цревата. Исто така, внимавајте да избегнете блокирање на витаминот Ц“, забележува нутриционистот и советува да се води грижа за здравјето на црниот дроб бидејќи содржи специјализирани имунолошки клетки кои ги филтрираат и разградуваат бактериите и алергените.

„Еден начин да се намали притисокот врз него е да се намали конзумацијата на алкохол. Добра храна за црниот дроб се морковите и цвеклото“, изјави таа за Mirror.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП