9 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕДиететичарите откриваат храна која го намалува ризикот од рак на дебелото црево

Диететичарите откриваат храна која го намалува ризикот од рак на дебелото црево

Rакот на дебелото црево и ректумот е честа малигна болест во Македонија, а од него годишно заболуваат сотици луѓе. Почеста е кај постарите лица, но голем дел од пациентите се на возраст под 60 години.

Истражувањата покажаа дека лошата исхрана е еден од главните фактори на ризик за рак на дебелото црево. За среќа, постојат многу намирници кои можеме да ги вклучиме во секојдневната исхрана за што полесно да се избориме со оваа смртоносна болест. Како што објаснуваат диететичарите, внесувањето одредени намирници може да го намали ризикот од рак на дебелото црево. Тие се:

грав
мешунки
бобинки
ореви
морков
спанаќ
брокула.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП