5 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕШто е витамин Ф, зошто е важен и во која храна го...

Што е витамин Ф, зошто е важен и во која храна го има

Есенцијални масни киселини

Есенцијалните масни киселини вклучуваат киселини со повеќе двојни врски. Тоа се линолна и линоленска киселина, а според некои автори и арахидонска киселина. Овие киселини имаат витаминско дејство – витамин Ф. Можеби сте повеќе запознаени со тоа како Омега 3.

Витаминот Ф не се произведува во нашето тело, но се раствора во масти, што значи дека може да се складира во телото и да се ослободи во мали количини кога е потребно. Затоа, не е неопходно редовно да се внесува во телото, на пример преку храна.

Хемиска структура

Витаминот Ф се состои од есенцијални полинезаситени масни киселини: линолна киселина, линоленска киселина и арахидонска киселина. Тие се растворливи во масти. Апсорпцијата ја помагаат витамините А, Ц, Д и Е, фосфорот, а зрачењето и рендгенските зраци ја забавуваат.

Извор

Витаминот Ф се наоѓа во растителниот свет како составен дел на маслото. Природни извори се: пченични никулци, лен, сончоглед, соја и семки од кикирики. Ги има и во пченични никулци, семки од сончоглед, сончогледово масло, путер, бадемово и оревово масло, како и во некои видови риби (рибино масло). Витаминот Ф е чувствителен на светлина и топлина, па за да се зачува неговиот квалитет, храната што го содржи мора да се чува подалеку од извори на сончева светлина, да се јаде свеж или малку термички обработен.

Улогата

Витаминот Ф е важен за правилен развој и раст на организмот, а влијае и на процесите на оксидација за време на метаболизмот. Исто така, служи како прекурсор за синтеза на простагландини. Помага во спречување на таложење на холестерол во артериите, ги потиснува срцевите заболувања и придонесува за здравјето на кожата и косата, го намалува шеќерот во крвта, го зајакнува имунитетот, влијае на правилната распределба на маснотиите во внатрешните органи, ги регулира процесите на оксидација, ги поддржува нормални активностите на жлездата, создава течност за зглобовите, го намалува холестеролот итн.

Дневни потреби

Препорачана доза: 10-20 g/ден, што одговара на 2,5 лажици ладно цедено сончогледово масло или 12 лажички семки од сончоглед.

Хиповитаминоза

Човечкото тело не е во состојба да го синтетизира овој витамин, но комплексот е широко распространет во природата, па затоа ретко се јавуваат дефицити кај луѓето. Во случај на недостаток се развива нарушување на одбранбениот систем и намалена отпорност на вирусни и бактериски инфекции. Знаци на хиповитаминоза се акни, првут, сува коса, слаби нокти, дијареа.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП