сабота, 4 февруари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАГолемите градови се двигател на половина од светскиот економски раст

Големите градови се двигател на половина од светскиот економски раст

Мал број градови беа движечката сила зад повеќе од половина од глобалниот економски раст во последните две децении, според новите податоци цитирани од „Financial Times“.

Анализата на „McKinsey Global Institute“ на повеќе од 178 земји покажува дека половина од зголемувањето на глобалното производство во првите две децении од милениумот е генерирано од региони кои опфаќаат помалку од 1% од светската површина.

Додека градовите отсекогаш играле огромна улога во поттикнувањето на економскиот развој, податоците го нагласуваат степенот до кој растот е концентриран во места како Шенжен и Гуангжу во Кина, Делхи и Бангалор во Индија и Лос Анџелес и Далас во САД.

Џон Бладерн, заменик-шеф на одделот во Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), вели дека растечката доминација на урбаните области во поттикнувачкиот раст ги одразува „економските придобивки од зголемената специјализација и агломерација“. Кластерската активност за возврат ги прави трговијата и размената „поефикасни“, според неговите зборови.

Според студијата, растот е географски дисперзиран, опфаќајќи 130 земји лоцирани на секој континент. Најпросперитетните региони во посиромашните земји често имаат повеќе заедничко со градовите во напредните економии отколку со останатите земји. Порто во Португалија и Мапуса во Индија, на пример, имаат сличен БДП по глава на жител во 2019-та година, иако Португалија е повеќе од пет пати побогата од Индија.

Околу 700 милиони луѓе од посиромашните земји живееле во региони со висок раст. Градовите кои го поттикнуваат глобалниот раст се разновидни и вклучуваат Сао Паоло во Бразил, Лагос и Ибадан во Нигерија, Букурешт во Романија и Богор во Индонезија.

Ламиа Камал-Шауи, директор на Центарот за претприемништво, мали и средни претпријатија, региони и градови на ОЕЦД, рече дека истражувањето на организацијата со седиште во Париз покажа дека најпродуктивните региони на една земја, обично големите градови, сега се двојно попродуктивни од регионите со најмалку продуктивност.

„Нееднаквостите меѓу местата се зголемија во текот на изминатите две децении“, додава таа.

Околу 2 милијарди луѓе, или 27% од светското население во 2019-та година, живееле во регионите кои генерирале половина од светскиот раст.

„McKinsey“ откри дека од 2000-та до 2019-та година, околу 1,1 милијарда луѓе во Кина и речиси 1 милијарда во 75 други земји, вклучувајќи ги Египет, Бразил, Колумбија и Индија, постигнале висок животен стандард, дефиниран како држава во која очекуваниот животен век надминува 72,5 години, а годишниот реален БДП по глава на жител е над 8.300 долари.

Студијата ја открива и другата страна на успешните приказни на многу градови: области со пад на животниот стандард. Околу 600 милиони луѓе живееле во региони каде БДП по глава на жител се намалил во последните две децении. Падот на БДП по глава на жител е редок настан на национално ниво и најмногу е концентриран во делови од Африка каде што населението е зголемено. Овие области се распространети низ 100 земји, а исто така има и економии од Г7 како што се САД, Франција, Канада, Италија и Јапонија.

„McKinsey“ ги комбинираше официјалните податоци со новите истражувачки техники, како што се сателитските светлосни истражувања кои ја мерат активноста врз основа на количината на емитирана вештачка светлина, за да извлече заклучоци.

Економистите се повеќе се свртуваат кон „големите податоци“ за подобро да разберат што го поттикнува растот. Камал-Чауи вели дека капацитетот за анализа на локалните трендови е „исклучително важен“ и дека ОЕЦД работи на нови индикатори кои ќе користат сателитски набљудувања и други иновативни извори.

Економистите се мешаат околу тоа дали пандемијата на коронавирус ќе го промени трендот нагласен во анализата на „McKinsey“.

„Денес отворено прашање е дали преместувањето кон далечинска и хибридна работа во некои сектори ги намали придобивките од просторната агломерација, потенцијално намалувајќи ја поделбата помеѓу основните и периферните региони“, истакнува Бладерн.

И Марио Полес, професор во културниот центар за урбанизација на Канада „Societé“, верува дека Ковид-19 не ја променил врската помеѓу урбаните области и економската динамика, туку наместо тоа го забрзал „проширувањето на надворешните граници на градот“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП