четврток, 8 декември 2022
ПочетнаЗДРАВЈЕЛекарите ги препорачуваат овие бобинки кои го зајакнуваат имунитетот и штитат од...

Лекарите ги препорачуваат овие бобинки кои го зајакнуваат имунитетот и штитат од рак на дебелото црево, доволни се 28 грама

Бобинки од аронија (Aronia melanocarpa) се мали, темни бобинки кои станаа популарни меѓу потрошувачите кои се свесни за здравјето. Меѓутоа, бидејќи самото овошје помага, сокот е уште еден начин на кој тие можат да се внесат во телото.

Тие потекнуваат од Северна Америка, но се одгледуваат и во други делови на светот, вклучувајќи ја и Европа, и се сметаат за еден од најбогатите извори на растителни антиоксиданти. Бобинките имаат силно дејство на сушење на устата, па затоа главно се користат за правење сокови, пире, џемови, желеа, сирупи, чаеви и вино.

Сепак, тие се достапни и свежи, замрзнати, сушени и во форма на прав. Само 28 грама бобинки од аронија ги обезбедуваат следните хранливи материи:

Калории: 13
протеини: 4 грама
масти: 0,1 грама
јаглехидрати: 2,7 грама
влакна: 1,5 грама
витамин Ц: 10% дневна вредност (ДВ)
Манган: 9% ДВ
витамин К: 5% ДВ

Бобинките исто така обезбедуваат фолати, железо и витамини А и Е. Покрај тоа, тие се одличен извор на корисни антиоксиданси, кои помагаат во заштитата на вашите клетки од потенцијално штетните молекули наречени слободни радикали. Бобинките од аронија се особено богати со антоцијани, кои на бобинките им даваат темно сина до црна боја.

Бобинките од аронија имаат антиинфламаторно и антиоксидантно дејство

Ова може да ги заштити вашите клетки од оштетување и да има корист за вашето здравје на многу начини. Бобинките од аронија содржат високо ниво на антиоксиданси. Овие соединенија ги штитат вашите клетки од оштетување предизвикано од слободните радикали. Зголемувањето на слободните радикали може да предизвика оксидативен стрес, што може да доведе до хронични состојби како што се срцеви заболувања и рак.

Бобинките од аронија се одличен извор на полифеноли, кои се група на антиоксиданси кои вклучуваат фенолни киселини, антоцијани и флаваноли. Истражувањата покажуваат дека антиоксидансите во бобинките од аронија можат да ја инхибираат активноста на слободните радикали.

Самите бобинки, исто така, покажаа супериорна антиоксидантна активност во споредба со четирите други бобинки. Понатаму, друга студија со епрувета која собра примероци од крв од 30 здрави луѓе покажа дека екстрактите од бобинки од аронија значително го намалуваат оксидативниот стрес предизвикан од антипсихотици во рок од 24 часа.

Уште повеќе, студиите со епрувета ги поврзаа антиоксидансите во овие овошја со други импресивни здравствени придобивки, како што се намаленото воспаление, како и намалениот раст на бактерии и клетките на ракот на дебелото црево, пишува Healthline.

Бобинките од аронија може да штити од рак

Студиите со епрувета и животните покажуваат дека антоцијаните во бобинките од аронија можат да го запрат растот на клетките на ракот на дебелото црево.

Една студија со епрувета покажа дека 50 mg екстракт од аронија го намалува растот на клетките на ракот на дебелото црево за 60% по 24 часа. Се смета дека моќната антиоксидантна активност на антоцијаните е одговорна за овој ефект во борбата против ракот.

Слично на тоа, екстрактите од бобинки може да го намалат оксидативниот стрес поврзан со рак на дојка. Во една студија, овие екстракти го намалија бројот на штетните слободни радикали од супероксид во примероците од крв земени од жени со рак на дојка.

Сепак, сегашните истражувања се ограничени и потребни се човечки студии за да се оцени врската помеѓу бобинки од аронија и заштитата од рак.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП