понеделник, 28 ноември 2022
ПочетнаЛУКСУЗ И ПАТУВАЊЕНаучниците тврдат: Тајната на изградбата на пирамидите во Гиза лежи во пејзаж...

Научниците тврдат: Тајната на изградбата на пирамидите во Гиза лежи во пејзаж кој повеќе не постои

Гледајќи ги познатите пирамиди во Гиза како што стојат денес како неподвижни, непробојни тврдини опкружени со ветровит песок и метрополата, тешко е да се замисли како изгледале на денот кога биле изградени.

Овие камени лавиринти, изградени во чест на мртвите и патот до задгробниот живот, биле изградени пред околу 4.500 години без модерна технологија и со неверојатна прецизност. Но, на Египќаните им требало многу повеќе од неколку примитивни рампи за да ги пренесат енормно тешките камени блокови на своето место.

Една нова студија сугерира дека поволните еколошки услови овозможиле изградба на пирамидите во Гиза, при што античкиот огранок на Нил служел како пловен канал за транспорт на товар.

За да ги изградат пирамидите, гробниците и храмовите на платото, сега се чини дека античките египетски инженери ги искористиле предностите на Нил и неговите годишни поплави, користејќи генијален систем на канали и басени кои формирале пристанишен комплекс во подножјето на висорамнината Гиза. пишува географот Хадер Шејша од Универзитетот Аикс-Марсеј во Франција и неговите колеги во гореспоменатата студија, објавена во научното списание PNAS.

Сепак, има малку еколошки докази за тоа кога, каде и како еволуирале овие антички пејзажи, додаваат авторите на студијата.

Археолозите долго време веруваа дека градителите на египетските пирамиди можеби ископале водни патишта од реката Нил за да формираат канали и пристаништа, искористувајќи ги годишните поплави за да дејствуваат како хидрауличен лифт за транспорт на градежни материјали.

Отворени прашања

Пристанишниот комплекс, за кој археолозите претпоставуваат дека им служел на пирамидите на Куфу, Кафра и Менкаура, моментално се наоѓа на повеќе од 7 километри (или 4,3 милји) западно од денешна река Нил. Влезовите, исто така, морале да бидат доволно длабоки за да ги задржат на површина сплавовите натоварени со камења. Дупчењето на јадрото извршено за време на урбанистичкото планирање околу денешна Гиза дало стратиграфски докази за карпести слоеви во согласност со античката притока на Нил која се протегала кон основата на пирамидите.

Сепак, остануваат прашањата за тоа како Египјаните направиле пристап до вода до пирамидите во Гиза. Во времето кога тие биле изградени, северен Египет бил во состојба на екстремни климатски промени, при што поројните поплави постојано го пустошеле Изгубениот град на пирамидите, Хеит ел-Гураб, во кој биле сместени сезонски работници.

Во гореспоменатото ново истражување, научниците се свртеа кон фосилизирани зрна полен за да насликаат подетална слика за речниот систем додека течел во времето кога биле изградени пирамидите. Поленовите зрна можат да се зачуваат во античките седименти, а во други студии се користени за реконструкција на клими и предели со вегетација, кои денес изгледаат сосема поинаку.

Извлекувајќи зрна полен од пет јадра дупчени на денешна поплава во Гиза источно од пирамидалниот комплекс, тимот идентификувал изобилство на цветни треви кои растат на бреговите на Нил и мочуришни растенија кои растат во езерските средини.

Ова, велат авторите на студијата, открива присуство на трајно водно тело што ја пресекувало поплавената рамнина Гиза и се полнело пред илјадници години. Оттаму, тие го следеле порастот и падот на нивото на водата во притоката на реката Нил на Куфу во текот на 8.000 години од египетската династичка историја, поврзувајќи ги нивните резултати со други историски записи.

Нашата 8.000-годишна реконструкција на притоките на Куфу го подобрува разбирањето на речните пејзажи во времето на изградбата на пирамидалниот комплекс Гиза. Притоката на Куфу останала на високо ниво… за време на владеењето на Куфу, Кафре и Менкауре, олеснувајќи го транспортот на градежни материјали до комплексот на пирамидата Гиза, пишуваат авторите на студијата.

Резултатите треба да се земаат со претпазливост

Но, по владеењето на кралот Тутанкамон, кој се издигнал од околу 1349 до 1338 п.н.е., притоката на Нил на Хуфу постепено се намалувала додека не ги достигнала најниските документирани нивоа во последните 8.000 години при крајот на египетскиот династички период. Тој пад е во корелација со хемиските маркери во забите и коските на египетските мумии кои на сличен начин укажуваат на суво опкружување, заедно со други историски записи.

Сепак, како и со сите археолошки студии, хронолошките распони на датуми, владеењето на фараоните и промените во животната средина може да варираат во голема мера, така што резултатите од оваа нова студија треба да се земат со резерва.

Но, со поврзување на еколошките и историските податоци, студијата дава многу подиректни докази отколку кога археолозите бараа фрактали што недостасуваат, извонредни обрасци кои често се повторуваат во природата, за да заклучат дека древните Египќани можеби ги врежале речните канали кога ги граделе пирамидите Дахшур, кои се наоѓаат јужно од Гиза.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП