понеделник, 27 јуни 2022
ПочетнаЗДРАВЈЕ10 знаци дека глутенот ви пречи

10 знаци дека глутенот ви пречи

Се проценува дека околу 40 проценти од светската популација е нетолерантна на глутен. Доколку имате некој од следниве симптоми, тоа би можело да значи дека и вие спаѓате во оваа група.

Ова се десетте знаци дека глутенот ви пречи:

– Дигестивни нарушувања, како гасови, надуеност, дијареа, па дури и опстипација (најизразено е кај деца по консумирањето на глутен)

– Кератоза пиларис (позната како „кокошја кожа“) на рацете

– Замор по внесувањето на оброк кој содржи глутен

– Дијагноза на автоимуни болести, како Хашимотов тироидитис, ревматоиден артритис, лупус, псоријаза, улцеративен колитис, скелодерма или мултипла склероза

– Невролошки симптоми, како вртоглавица или чувство дека немате рамнотежа

– Хормонална нерамнотежа

– Мигрена

– Дијагноза хроничен замор или фибромијалгија

– Воспаление, оток или болка во зглобовите (прсти, колена, колкови)

– Проблеми со расположението, како анксиозност, депресија и промена на расположението.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП