недела, 3 јули 2022
ПочетнаЗДРАВЈЕНе ги игнорирајте сигналите: Како да разликувате анксиозност од депресија

Не ги игнорирајте сигналите: Како да разликувате анксиозност од депресија

Психолог ја открива разликата помеѓу анксиозноста и депресијата – симптоми кои не треба да се игнорираат!

Во стресното секојдневие понекогаш изгледа речиси невозможно да се избегне стравот и напнатоста, а расположението се менува неколку пати на ден. Првите две состојби на кои многу луѓе мислат кога станува збор за менталното здравје се анксиозноста и депресијата – но овие две состојби се многу различни.

Украинскиот психолог Јулија Медведева откри како најлесно можеме да ги разликуваме овие две состојби:

„Анксиозноста ни е дадена за да преживееме. Малите дози на страв ја активираат нашата способност да донесуваме одлуки и да дејствуваме проактивно. И што е уште поважно: нормалната анксиозност е секогаш адекватна за предизвикувач“.

Сосема поинаку е со состојба на анксиозност која е постојана и која го нарушува квалитетот на секојдневниот живот. Психологот истакнува дека постојаната анксиозност, доколку не можете да се ослободите од стравот, може да премине во депресија.

Еве неколку сигнали кои укажуваат на ризик од депресија:

Се чувствувате депресивно наутро и навечер, тешко е да ги правите вообичаените работи, како што се четкање заби или местење на креветот.

Уморни сте – внатрешната напнатост е многу силна.

Опсесивни негативни мисли од кои не можете да се ослободите
Дури и едноставните зборови или постапки ве нервираат.

Како резултат на тоа, односите со луѓето може да пропаднат.

Се појавиле опсесивни дејства: помрднување на нештата, миење раце итн.

Несоница

Појава на опсесија: опсесивни мелодии или фрази во главата, постои постојан страв од приближување на проблеми.

Доколку искусите некој од овие симптоми или чувствувате дека вашето ментално здравје е нарушено, неопходно е да се консултирате со специјалист. Колку побрзо почнете да го негувате вашето ментално здравје, толку побрзо и полесно ќе ја вратите рамнотежата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП