вторник, 31 јануари 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕУ ја забрзува својата енергетска транзиција со план од 300 милијарди евра

ЕУ ја забрзува својата енергетска транзиција со план од 300 милијарди евра

Европската комисија (ЕК) го претстави својот план „RePowerEU“, чија цел е да ја зголеми енергетската независност до 2027-ма година. За остварување на целите, Брисел ќе мобилизира 300 милијарди евра, од кои 72 милијарди евра во форма на грантови, а останатите во заеми.

Ова го објасни претседателката на комисијата Урсула фон дер Лајен по завршувањето на состанокот на колегиумот.

Планот на Брисел предвидува забрзување на зелената транзиција, целта за уделот на енергија од обновливи извори на енергија (ОИЕ) ќе се зголеми од 40% на 45% до 2030-та година. Целите за енергетска ефикасност исто така се зголемуваат од 9% на 13% во истиот период.

За поддршка на процесот, ЕК ќе предложи забрзани процедури за поврзување на зелената енергија со енергетската мрежа, како и обврска за инсталирање соларни панели за сите комерцијални и јавни згради до 2025-та година. По 2029-та година соларните панели ќе станат задолжителни за сите станбени згради.

„Тоа е многу амбициозно, но реално“, рече Урсула фон дер Лајен.

На крајот на минатата недела експертите од Институтот за енергетски менаџмент (ЕМИ) предупредија дека треба да се внимава на енергетската мрежа, за која приклучувањето на нови обновливи извори на енергија може да биде вистински предизвик.

Во однос на зависноста од природниот гас, таа посочи дека земјите од Европската унија (ЕУ) веќе одобриле формирање на заедничка платформа за набавка на суровини, како и течен гас и водород. Дел од средствата што ќе се доделат на „REPowerEU“ (околу 10 милијарди евра) ќе бидат искористени за гасната инфраструктура што недостасува, како и за инфраструктурата за водород.

Планирани се и 2 милијарди евра за изградба на нафтоводи во случај на нафтено ембарго против Русија.

Во изјавата, фон дер Лајен рече дека ЕУ, исто така, ќе се обиде да ги надмине годините на недоволно финансирање во одбранбениот сектор. Во следните пет години, долгорочно ќе се потрошат 200 милијарди евра за безбедност и зајакнување на одбранбената индустриска база, најави таа.

„Војната во Украина е главниот двигател за забрзување на плановите за зелена транзиција и зајакнување на безбедноста“, рече претседателката на ЕК. Таа истакна дека ЕУ ќе ја поддржи Украина и за време и по војната во нејзиното економско закрепнување и понуди пакет макрофинансиска помош за Киев до 9 милијарди евра во 2022-ра година.

Во врска со закрепнувањето на Украина, Урсула фон дер Лајен рече дека закрепнувањето, во кое ЕУ верува дека ќе има водечка улога, ќе биде комбинирано со економски реформи кои ќе го поддржат „европскиот пат“ на земјата.

Но, европскиот буџет не може да биде единствениот извор на средства за обновата на Украина, па затоа Брисел ќе ги покани земјите од заедницата, меѓународните финансиски институции и другите донатори да се приклучат на процесот.

„Овие инвестиции ќе помогнат да се направи Украина посилна и поотпорна“, додаде Фон дер Лајен.

ЕК објави и некои насоки и појаснувања во однос на планот за енергетска трансформација, кој официјално беше предложен од претседателката. Дел од мерките за природниот гас предвидуваат и времени регулативи за цените на суровините за крајните корисници, како за индустријата, така и за домаќинствата, како и привремени мерки за обезбедување на ефикасно функционирање на пазарите, но во согласност со европските правила.

Неочекуваните добивки што ги добиваат компаниите поради високите цени на енергенсите можат да се искористат за поддршка на потрошувачите, особено во следната грејна сезона. Привремено е дозволено регулирање на цените на струјата за малите и средни бизниси.

ЕК ја повикува Заедницата да подготви и да достави до Брисел акциони планови за целосен прекин на испораките на руски природен гас, имајќи предвид дека таквиот развој на настаните ќе бара итни мерки, вклучително и паневропска граница на цената на гасот.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП