вторник, 12 декември 2023
ПочетнаЗДРАВЈЕДоживеал 110 години благодарение на една навика

Доживеал 110 години благодарение на една навика

Човекот кој живеел до 110 години имал една навика која ја практикувал секој ден.

Ако сакаме да слушнеме нечии препораки, тогаш тие се секако совет на стогодишник. Додека денес слушаме дека здравата исхрана и физичката активност се неопходни за здравјето, безброј пати ќе ја слушнеме од најстарите онаа најпознатата: „секое утро една ракија и тоа е се“.

Меѓутоа, дали навистина има вистина во тоа? Не е невообичаено некои луѓе да се релаксираат со чаша алкохол по напорниот ден, но има примери каде што се вели дека алкохолот им помага на постарите луѓе.

Марк Берендс доживеал 110 години, а една од неговите навики се вели дека е пресудна. Имено, Марк секој ден пиел по една лименка пиво, а тоа го потврдува и Луис Бесинџер, ќерката на Марк. Според неа, Марк постојано истакнувал дека толку живее затоа што пие по едно пиво секој ден точно во 15 часот.

Според американскиот весник за медицински науки, пивото содржи повеќе протеини и витамини од групата Б отколку виното. Пивото има иста количина на антиоксиданси како виното, но специфичните антиоксиданси се различни бидејќи јачменот и хмељот што се користат во производството на пиво содржат различни видови флавоноиди во споредба со црвеното вино.

Умереното пиење пиво е исто така поврзано со намален ризик од кардиоваскуларни болести и севкупна смртност.

Истражувањата покажаа дека пивото обезбедува плазма која има значителна заштита од стрес. Исто така, може да спречи проблеми со дебелината и дијабетес тип 2.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП