четврток, 7 јули 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАИзмамите со пари се помасовни отколку што се чини

Измамите со пари се помасовни отколку што се чини

Теоретски сите мислат дека се некако „заштитени“ и внимателни и дека нема да бидат мета на измами на хакери и други измамници, меѓутоа, во реалноста – измамите со пари се помасовни отколку што изгледа.

Технологијата на светот му донесе многу добри работи, многу предизвици и нови „патеки“ кои водат кон напредок, но од друга страна доаѓа и со своите недостатоци. Еден од нив е прекумерната изложеност.

Според Business Insider, во 2020 година, ФБИ примил речиси 800.000 извештаи за интернет измама, со вкупна загуба од 4,2 милијарди долари. Измамата со пари беше широко распространета и во 2021 година.

„Синтетичка измама со идентитетот“

Еден од најновите видови измами е нешто што Џастин Набити, експерт за финансиско планирање, вели дека е слично на кражба на идентитетот, но хакерот не мора да го знае идентитетот на една личност. Ова се нарекува „синтетичка измама со идентитетот“. Во овој тип на измама, некои информации биле украдени од поединец, а дел биле измислени, вели Набити. На пример, името може да е фиктивно, но адресата е украдена за да се добие дозвола од одредена организација; информациите потоа се користат за отворање на лажни сметки и извршување трансакции. Набити препорачува создавање единствена и силна лозинка за секоја ваша онлајн сметка.

Случајот GameStop

Името GameStop им е добро познато на сите кои го следат светот на инвестициите, бидејќи акциите на таа компанија во еден момент во 2021 година „експлодираа“ во бунило. Ашер Рогови, инвестициски советник, затоа го издвои фактот дека огласните табли на берзата се преплавени со теории за кратки притисоци (не берзите, краткорочните притисоци се брз пораст на цената на акциите пред се поради вишокот на продажба на краткорочни акции).

„Тоа се објави полни со дезинформации, пропаганда и глупости. Многумина експлицитно ви велат да ги игнорирате податоците од пазарот спротивно на нивната теза“, вели Рогови. Сепак, „пумпањето“ не е ново. За потсетување, големите хеџ фондови се обложија со милијарди долари дека цените на акциите на GameStop ќе паднат. Некои истражувања на Reddit покажаа дека на обложување на шорт-селери отишле повеќе од 100% од постојните акции на компанијата.

„Безвредно крипто“

Криптовалутите постојат веќе некое време, но 2021 година беше година кога се повеќе луѓе почнаа да зборуваат за нив и да покажуваат интерес за инвестирање. Трендот продолжи и во 2022 година. Финансискиот експерт RJ Weiss вели дека една од најголемите измами со пари во 2021 година била поврзана со влијанието на инфлуенсерите да ги “турка” следачите кон безвредните криптовалути без да открие дека е платен за тоа.

Не е Маск, туку само така функционира

Луѓето секогаш го бараат следното најдобро нешто за инвестирање или заработка, а често, кога ќе го слушнат името на некоја славна личност, автоматски мислат дека тоа е можност со кредибилитет. Но, Зак Рис вели дека „измамите со пари во кои се споменуваат познати личности се во тренд“. Најголем публикуван пример за тоа се луѓето кои се претставуваат како извршен директор на Tesla, Илон Маск.

Со стимулативните чекови кои пристигнуваат на сметките на луѓето во различни периоди во текот на 2021 година, и со толку многу конфузија во врска со програмите за помош на Ковид-19 во Соединетите држави, измамниците најдоа можност да земаат пари од луѓето на многу различни начини. Хауард Дворкин вели дека најчестите измами досега вклучувале парични стимулации. „Без разлика дали преку СМС, електронска пошта или телефонски повик, сите овие измамници ја кажувале истата лага, а тоа е дека треба да ги потврдите вашите лични податоци пред да добиете чек.

Така, сајбер измамниците користеа многу популарни теми во текот на 2021 година, како што се инвестирање во криптовалути, потоа измами засновани на светски премиери на филмови, пандемии итн.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП