среда, 5 октомври 2022
ПочетнаЗДРАВЈЕШто кажува за вас должината на сонот?

Што кажува за вас должината на сонот?

Без оглед дали сте ноќна птица или личност која не сака да го преспие утрото, вашите навики за спиење откриваат нешто повеќе за вас.

Верувале или не, научниците од тоа можат да утврдат одредени работи за вашиот карактер, особините на личноста, но и структурата на мозокот и траење на животот.

Оние кои порано си легнуваат, се подруштвени, преземаат контрола и се оптимистични. Тие се помалку склони кон пороци како што се алкохолот, никотинот и храната.

74874_profimedia0070447468_630x0

Ноќните птици имаат помалку бела маса во мозокот, велат научниците. Резултат на тоа е тоа што имаат помалку хормони кои се задолжени за добро расположение – сератонин и допамин.

Но, не е се така црно за ноќните птици – тие се покреативни, имаат поголеми сознајни способности и се подготвени да ризикуваат.

Студија која била спроведена во 2010 година, покажала дека најголема стапка на смртност имаат жени кои во просек спијат помалку од пет и повеќе од шест и пол часа дневно.

35784_shutterstock_58674076_630x0

Болести на срцето, дијабетес, артритис, зголемен притисок и предвремено стареење им се закануваат на оние кои спијат помалку од шест часа.

Еден експеримент бил спроведен со студенти од Универзитетот Стенфорд. Тие во текот на седум седмици спиеле 10 и повеќе часа. После тоа, било докажано дека го подобриле времето во спринт, биле поиздржливи и помалку се заморувале.

Во САД во 2009 година, биле забележани повеќе фатални сообраќајни несреќи како последица од неспиење, отколку од алкохол.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП