понеделник, 23 мај 2022
ПочетнаЕКОНОМИЈАКој е повеќе оштетен од инфлацијата - сиромашните или богатите?

Кој е повеќе оштетен од инфлацијата – сиромашните или богатите?

Бидејќи инфлацијата во Соединетите Држави сега расте побрзо (6,8% на годишно ниво во ноември) отколку кога било во последните четири децении, економистите дебатираат која група страда повеќе од неа – сиромашните или богатите.

Не е лесно да се одговори на вакво прашање за целата економија, особено кога инфлацијата е толку ниска во последните години, а тврдите податоци се оскудни. Исто така, не е јасно како точно да се споредат загубите за сиромашните со загубите за побогатите групи. Сепак, аргументите сугерираат дека сиромашните веројатно ќе претрпат удар, изјави Тајлер Кауен, професор по економија на Универзитетот Џорџ Мејсон во Вирџинија.

Еден од главните фактори: сиромашните се социо-економската група на која и е најтешко да купат дом, а недвижностите се чини дека се една од најдобрите огради за инфлација. Цените на недвижностите во САД веќе извесно време растат, вклучително и во последниот инфлациски период.

Кириите рапидно растат поради комбинацијата на растечката побарувачка и ограничената понуда. Најголеми губитници ќе бидат сиромашните. И ако посиромашните луѓе се обидат да живеат некаде релативно просперитетно, можеби за да обезбедат идна економска мобилност за себе и за своите деца, зголемените кирии ќе изедат значителен дел од нивниот приход.

Друга класа на средства што неодамна порасна во вредност е крипто. Нема сигурни податоци за тоа кој купува криптовалути, но се чини дека сиромашните овде се недоволно застапени, само затоа што имаат помал расположлив приход.

Порастот на цените на криптовалутите главно се должи на фактори поврзани со тековната инфлација на малопродажните цени, но постои една поопшта точка: сиромашните имаат несразмерно голем дел од нивните средства во готовина, што нема потенцијал за апрецијација и е сериозно погодена.

Сиромашните штедат и помалку, вклучително и како дел од нивниот приход, бидејќи мораат да трошат релативно голем процент на основни потреби. Ова значи дека тие имаат помалку бранови против многу видови промени и несигурности, вклучувајќи ги и оние предизвикани од инфлацијата.

Некои истражувачи ја нарекуваат инфлацијата „регресивен данок на потрошувачка“, бидејќи готовината обично е патот до потрошувачката за групите со пониски приходи. Посиромашните луѓе исто така имаат помала веројатност да имаат сметки за управување и други средства што делумно можат да ги заштитат од загуби од инфлација.

Сепак, постојат некои компензациони фактори кои сугерираат дека сиромашните може да имаат одредена заштита од тековниот пораст на инфлацијата. На пример, хотелските соби, нови и користени автомобили, изнајмување автомобили и бензин станаа особено скапи, а сиромашните имаат помала веројатност да трошат на такви работи.

Овде, сепак, постои неизвесност. Сиромашните купуваат помалку автомобили од богатите, но купуваат автомобили со послаб квалитет и им е потешко да го одложат купувањето автомобил за неколку години ако не сакаат да ја платат високата цена сега. Ова е уште една илустрација за фактот дека на сиромашните можеби им е потешко да се прилагодат на инфлаторното опкружување.

Веројатно најсилниот аргумент во прилог на идејата дека сиромашните се помалку погодени од инфлацијата е тоа што во некои околности може да ја намали реалната вредност на долгот. Ако цените и приходите ви пораснат за 7%, одеднаш вашите долгови – кои обично се фиксираат според номиналната вредност – чинат 7% помалку.

Овој механизам е моќен, но претпоставува дека реалните плати се во согласност со инфлацијата. Во моментов, сепак, тие паѓаат и со уште поголема инфлација може да продолжи да опаѓа. Покрај тоа, многу сиромашни луѓе ги репрограмираат своите долгови на подолги временски периоди. Нивната отплата на крајот ќе биде поевтина, но не наскоро.

Се фокусирав на САД, но на други места во светот, високата инфлација и високата нееднаквост во приходите одат рака под рака. Корелацијата меѓу нив не е причинска врска, но не ги поддржува оние кои тврдат дека инфлацијата е пат кон поголема еднаквост на приходите. Дали хиперинфлацијата во Венецуела и Зимбабве им помогна на сиромашните? И ако прашате која група би имала корист од подобрувањето на животниот стандард предизвикано од повисоките нивоа на инвестиции кои може да следат по период на стабилност на цените, тоа се сиромашните, а не богатите.

Ефектите од инфлацијата се многубројни и сложени. Не може категорично да се каже дека инфлацијата им штети на некои доходни групи повеќе од другите. Сепак, јасно е дека инфлацијата не е безначајна за сиромашните.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП