вторник, 6 јуни 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАБугарите најсиромашни во ЕУ

Бугарите најсиромашни во ЕУ

Според најновиот извештај на Евростат најнизок животен стандард во ЕУ имале граѓаните во Бугарија.

Еуростат го мери стандардот според вистинската индивидуална потрошувачка по глава на жител, што покажува колку стоки и услуги потрошиле поединците, дали самите платиле за нив или трошоците се на товар на државите или невладините организации, забележува Европскиот завод за статистика.

Во 2020 година, највисокиот стандард, изразен во фактичката индивидуална потрошувачка по глава на жител, е забележан во Луксембург, 45 отсто повисок од просекот на ЕУ, според најновата проценка на Евростат.

Следуваат Германија и Данска, каде таа била за 24 и 22 отсто повеќе од просекот, а блиску се Холандија и Австрија, каде што била за 17 и 16 отсто над европскиот просек.

Најблиску до просекот во однос на фактичката индивидуална потрошувачка по глава на жител во 2020 година беа Кипар, Италија и Литванија, каде стандардот беше понизок за околу четири отсто од просекот на ниво на Унијата. Во Ирска беше 10 проценти подолу, а во Франција беше исто толку над просекот.

Заедно со Бугарија, Хрватска забележа најниска фактичка индивидуална потрошувачка по глава на жител, мерена според стандардот на куповната моќ, меѓу земјите на ЕУ, 32 отсто пониска од просечната. Во 2019 година тој беше за 34 отсто понизок, според извештајот на Евростат.

Блиску се и Унгарија и Летонија, со 30 отсто понизок стандард во 2020 година и Словачка, која е за 29 отсто пониска од просекот.

Бугарија е најлоша, со 39 отсто помала фактичка индивидуална потрошувачка по глава на жител од европскиот просек.

Луксембург на чело

Минатата година Луксембург го задржа првото место меѓу земјите на ЕУ и со БДП по глава на жител изразен во стандард на куповна моќ, повеќе од два и пол пати повисок од просекот на ЕУ.

Евростат укажува на голем процент странски работници во работната сила на кнежеството.

„Иако овие работници учествуваат во креирањето на БДП, тие не се вклучени во резиденцијалното население кое се користи за пресметка на БДП по глава на жител“, се потсетува во извештајот.

Луксембург се издвојува значително помалку од просекот на ЕУ во категоријата вистинска индивидуална потрошувачка, бидејќи странските работници ги трошат своите приходи во нивните матични земји, објаснуваат статистичарите.

На второ место на скалата е Ирска, чиј БДП по глава на жител во однос на куповната моќ во 2020 година беше нешто повеќе од двапати од европскиот просек.

Следуваат Данска и Холандија со 35 и 32 отсто повисок БДП по глава на жител.

Австрија, Шведска и Германија се исто така блиску, со БДП по глава на жител речиси една четвртина повисок од просекот.

Франција е малку над просекот, а Малта е малку под просекот, а блиску се Италија и Чешка, со БДП по глава на жител за околу шест отсто помал од просекот.

Во 2020 година, Хрватска забележа БДП по глава на жител, мерено според стандардот на куповната моќ, 36 отсто помал од просекот на Унијата. Јазот со европскиот просек е зголемен за два процентни поени во однос на 2019 година.

Во Грција, БДП по глава на жител во 2020 година беше за 38 отсто помал од просекот на Унијата, а блиску се и Словачка и Летонија, со 30 отсто помал БДП.

Бугарија останува на дното на скалата со БДП по глава на жител 45 отсто под просекот на ЕУ, според извештајот на Евростат.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП